IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зърнени Храни България отчете 10,3 млн. лв. неконсолидирана печалба за 2010

Ръстът спрямо 2009 е 6,3%, а през последното тримесечие на миналата година нетната печалба е без промяна на годишна база

11:28 | 03.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Зърнени Храни България отчете 10,3 млн. лв. неконсолидирана печалба за 2010

Приходите от продажби на Зърнени Храни България АД за 2010 се повишават с 6,1% до 196,7 млн. лв., а нетната печалба на компанията през миналата година се увеличава с 6,3% до 10,3 млн. лв., показва неконсолидираният отчет на дружеството, публикуван чрез БФБ.

През последното тримесечие на 2010 продажбите се покачват с 10,5% на годишна база до 28,1 млн. лв., а печалбата на практика е без промяна на ниво от 2,3 млн. лв.

Ръководството на Зърнени Храни България е взело решение при благоприятни икономически условия да се освобождава от някои дълготрайни активи в определени зърнобази (сгради, машини и др.), които към настоящия момент, от една страна формират значителни разходи за дружеството, свързани с тяхната амортизация, а от друга - приходите, които се реализират при отдаването им под наем не са достатъчни, за да покрият разходите по тяхната поддръжка, се казва в междинния доклада за дейността на компанията.

В тази връзка през четвъртото тримесечие на 2010 г. дружеството е осъществило продажба на зърнобаза "Полски Тръмбеш", в резултат на която е реализирало приходи в размер на 5 млн. лв., се посочва в доклада.

В бизнес плана си дружеството е поставило акцент върху изграждането на инсталация за биодизел в гр. Провадия, като се отчита нарастването на обемите и нуждата от растителни масла за производството на биодизел, се казва още там.

В края на миналата година Зърнени Храни България е увеличило дела си в Порт Балчик АД от 75% на 95%. Дружеството е едноличен собственик на Голяма Добруджанска мелница ЕООД и Слънчеви лъчи Провадия ЕАД, както и на 38% от Добрички панаир АД.

Акциите на Зърнени Храни България се понижават с 1,3% от началото на днешната сесия на БФБ до ниво от 0,68 лв. за брой, което представлява ръст от 21% от началото на годината и повишение от 5,6% за последните 12 месеца. Пазарната капитализация на компанията е в размер на 116,1 млн. лв.

Свързани компании:

Зърнени Храни България АД(ZHBG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още