IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Билборд АД с 28% спад на продажбите през 2010 г.

Неконсолидираната печалба намалява с 52% до 272 хил. лв.

17:19 | 01.02.11 г.
Билборд АД с 28% спад на продажбите през 2010 г.

Билборд АД отчита 28% спад на неконсолидираните продажби през 2010 г., показва отчетът на дружеството, публикуван чрез Бюлетин Investor.bg.

Неконсолидираната печалба намалява с 52% на годишна база до 272 хил. лв. за 2010 г.

Само за четвъртото тримесечие на 2010 г. печалбата е 103 хил. лв., като намалява със 7% на годишна база. За последната четвърт на 2010 г. продажбите са 2,3 млн. лв., като намаляват с 53% на годишна база.

Дружеството оповестява и консолидиран отчет, като основна част от приходите му се формират от дъщерни дружества.

"Вследствие на въздействието на икономическата криза, рекламната и печатарската индустрия в България се сблъска със сериозни проблеми - намалели поръчки, нарастване на дела на по-нискокачествените, но за сметка на това, по-евтини печатни материали и услуги и дори отлив на клиенти. Повечето от секторите на икономиката, които най-силно изпитват последиците от икономическата криза, ограничиха рекламните си разходи, което респективно оказа влияние и върху дейността на редица графични и рекламни студия и печатни бази", се казва в междинния доклад за дейността на дружеството.

"Билборд АД е зависим най-вече от общите тенденции в сектора на печатарството, маркетинга и рекламата. Тъй като размерът на инвестициите в маркетинг са въпрос на мениджърско решение и зависят от размера и разпределението във времето на паричните потоци на самия клиент и цялостната конюнктура на сектора, в който оперира рекламодателят, Билборд АД е пряко зависимо от цикличността на икономиката. Забавянето в ръстовете на българската икономика, съответно намаляването на разходите за реклама и печат могат да имат съществено негативно влияние върху приходите и печалбата на компанията.

Този риск е донякъде компенсиран от възможностите на дружеството да развие присъствието си на пазара на съседни страни (Гърция, Сърбия, Румъния), където предлаганата от него печатна продукция би могла да бъде реализирана на по-високи цени.

Допълнителни предимства са въведената в експлоатация през годината високотехнологична печатна линия в гр. Варна, която се очаква допълнително да разшири пазарното присъствие на Билборд АД и дружествата от групата както извън територията на България, така и на местния пазар и сериозното увеличаване на обема на Метро-рекламата в резултат на окончателното завършване и пускане в експлоатация на софийското метро", заявяват от Билборд.

В последните 12 месеца акциите на Билборд АД поевтиняват с 23% до 0,898 лв. за брой и 13,5 млн. лв. пазарна капитализация.

Свързани компании:

Билборд АД(BBRD)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още