IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

НАП: Изчакваме становища от ЕС за регистрацията по ДДС на борсовите играчи

Поискани са становища от всички останали 26 членки, като до момента не е получено нито едно

13:30 | 18.01.11 г. 2
НАП: Изчакваме становища от ЕС за регистрацията по ДДС на борсовите играчи

НАП изчаква становища от останалите 26 страни от Европейския съюз по въпроса за регистрация по ДДС на търгуващите на БФБ-София и други регулирани пазари на ценни книжа, стана ясно след пресконференция на НАП, проведена днес.

Няма конкретен срок в който ще има указание на НАП, но рано или късно ще има, след внимателен анализ на европрактиката, стана ясно днес.

Проблемът възникна, след като юридическо лице (ЕООД) с единствена дейност инвестиции на БФБ-София, подаде сигнал в редакцията на Investor.bg, че ще му бъде връчен акт за нерегистрация по закона за ДДС. Глобата за подобно нарушение е между 500 и 5 000 лв.

В резултат беше публикуван материал, засягащ позицията, че според НАП търгуващите на БФБ с оборот над 50 000 лв. трябва да се регистрират по ДДС.

За момента на лицето, подало сигнала в редакцията на Investor.bg не е връчен акт за нерегистрация по ДДС. От органа обаче са издали становище, че на този етап то не подлежи на регистрация.

Investor.bg ще продължи да следи случая.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:35 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
ivan80
преди 13 години
-------------------------------Чл. 46. (1) Освободена доставка е:(...)5. сделката, включително договарянето, свързана с дружествени дялове, акции или други ценни книжа и техни деривати, с изключение на управлението и отговорното пазене; това не се отнася за ценни книжа, установяващи права върху стоки или услуги извън посочените в този член;-------------------------------Според мен "освободена доставка" и "облагаеми с нулева ставка" са различни понятия.Според мен "освободена доставка" означава, че доходите не са облагаеми (вкл. и не са облагаеми с нулева ставка).Никъде в раздела "Задължителна регистрация" не се споменава за "освободена доставка". Обаче пише, че облагаемия оборот включва доставките, които са облагаемите с нулева ставка. Предполагам, че от НАП тълкуват "освободена доставка" като "доставка облагаема с нулева ставка", което според мен е грешно тълкуване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
jamiemirror
преди 13 години
Т.е. НАП е като пиле без глава - не може да вземе решение нито дори да информира адекватно данъкоплатците. Чакали становище от 26 страни?! Какво общо имат страните от ЕС с българското данъчно законодателство? Ако изобщо има - трябва да се прочете и спази евро-директива в тая насока, що за неграмотни чиновници работят в НАП?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
nabludatel63
преди 13 години
Благодарим на ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още