IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът намери сравнително бързо равновесна цена за акциите на БФБ-София АД

През 2011 пари ще направят акциите на малки дружества с атрактивна оценка и с много малки обороти, смята Цветослав Цачев от Елана Трейдинг

15:36 | 06.01.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>Цветослав Цачев. Снимка: Личен архив</p>

Цветослав Цачев. Снимка: Личен архив

Сесията премина под знака на борсовия дебют на БФБ-София АД. С акциите на пазарния оператор се сключиха 121 сделки на стойност 147 хил. лв. при средна цена от 2,26 лв. за акция.

Първата сделка с 10 акции бе в 09.35 на цена от 4,27 лв. за брой. Впоследствие цената спадна, за да приключи на ниво от 2,43 лв., което се равнява на пазарна капитализация в размер на 16 млн. лв.

Водещият индекс на борсата – SOFIX, прибави 0,1% в днешната сесия на БФБ до ниво от 364,58 пункта, като от началото на седмицата е на плюс 0,6%. Сделките с дружества от индекса съставляваха 33% от оборота на пазара на акции.


Широкият BG40 нарасна с 0,5% до 117,93 пункта, равнопретегленият BGTR30 се повиши с 0,4% до 304,52 пункта, а индексът на дружествата, инвестиращи в недвижими имоти – BGREIT, се покачи с 0,1% до 43,15 пункта.

„В първия ден на търговия мина близо 1% от капитала на БФБ-София АД. Пазарът успя сравнително бързо да намери равновесната цена още в първия час от старта на сесията, като акциите се стабилизираха между 2,20 и 2,40 лв. Това е доста добър борсов дебют за акция, при която нямаше набиране на капитал сред инвестиционната общност. Появи се и реален интерес за по-големи обеми, а не само покупки на малки бройки за участие в общото събрание на борсата“, заяви за Investor.bg Цветослав Цачев*, ръководител на отдел Анализи в ИП Елана Трейдинг АД.

„Няма обаче място за някакъв оптимизъм като цяло – оборотът с акциите на БФБ ще спадне до нормалното апатично равнище за борсата, така както се търгуваха книжата на останалите водещи дружества в четвъртък. Тогава ще проличи и доколко покупките са били с дългосрочен характер в очакване на продажбата на държавния дял и нов етап на борсов подем. Със сигурност част от купувачите са били примамени от голямото движение на цената в началото на сесията, търсейки дъното преди междинния аукцион. Но мисля, че водещ фактор за инвеститорите в първите седмици от търговията с акциите на БФБ ще е фундаментът – знаем колко може да бъде печалбата в една добра година за борсата“, коментира той.

Борсата днес отчете общ оборот от 421 хил. лв., като на пазара на акции се сключиха сделки за 378 хил. лв., а търговията с компенсаторни инструменти бе за 43 хил. лв.

По оборот след БФБ-София АД се нареждат ЦКБ (+3,3%) – 48 хил. лв. и Адванс Терафонд АДСИЦ (-3,3%) – 26 хил. лв. При още 4 емисии търговията надвиши 10 хил. лв.

На пазара на акции се търгуваха общо 63 дружества. Съотношението печеливши/губещи позиции е 28/21, като при 14 компании не бе отчетена промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на Елхим Искра (+8,4%), Билборд (+7,7%) и Синергон Холдинг (+5,1%), а с най-голям спад са книжата на Адванс Терафонд АДСИЦ (-3,3%) и Бенчмарк фонд имоти АДСИЦ (-2,5%).

Цветослав Цачев направи също кратко обобщение на борсовата 2010 година и сподели очакванията си за новата 2011:

„2010 беше трудна година за капиталовия пазар. Оказа се, че преходният период между преоценката на акциите в кризата и началото на нов възход е доста дълъг. Цените на водещите акции се движеха надолу, защото индивидуалните инвеститори напускаха пазара. Причините за това са много – от загубеното доверие в компаниите и пазара до липсата на перспективи и необходимостта от изтегляне на спестяванията“, смята той.

„Новата година ще промени бавно ситуацията. Тя може и да не започне с оптимизъм, предвид натрупания негативизъм и предстоящото увеличение на таксите за търговия. Но все пак за повече инвеститори пазарът предлага атрактивни възможности и рано или късно това ще вземе превес“, предвижда анализаторът.

„Преди година очаквах водещите позиции на борсата да бъдат компаниите с голяма пазарна капитализация, където може да очакваме интерес от чужди инвеститори. Това се оказа невъзможно през 2010, защото ликвидността е много ниска и нямаше кой да работи в посока подобрението й“, споделя той.

„Единствената група инвеститори, които не биха се притеснявали от „замръзналия” пазар, са индивидуалните играчи. Затова и интересните акции през 2011 ще са книжа на малки дружества с атрактивна оценка и с много малки обороти. Тези книжа ще направят пари“, завършва Цачев.

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ може да намерите в реално време тук.

Свързани компании:

Българска фондова борса АД /БФБ/(BSE)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:44 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
ivo0101
преди 13 години
Познавам г-на Цачев от семинари на Елана. Той от 2 години говори за ръст на БФБ. Но докато не се промени метода на оценка на пазарната капитализация на дружествата БФБ ще си остане "порнография" с извинение !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
jamiemirror
преди 13 години
Как може да се говори за равновесна точка след едва 1 ден търговия?Да не говорим че цената спрямо старта спадна наполовина - това е гавра направо :)За изтъргуваните обеми е смешно да се говори, те са по джоба и на единичен инвеститор лека категория!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още