IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дянков ще даде брифинг при старта на търговията с акции на БФБ-София

Държавата вече притежава мажоритарен пакет в борсовия оператор, а надеждите са да раздвижи търговията чрез борсова приватизация на енергийните компании

15:25 | 03.01.11 г.
<p>Симеон Дянков. Снимка: Министерство на финансите</p>

Симеон Дянков. Снимка: Министерство на финансите

Вицепремиерът Симеон Дянков ще даде брифинг при старта на търговията с акции на БФБ-София в четвъртък сутринта, съобщиха от БФБ.

На 6-ти януари Българска Фондова Борса – София АД ще постави началото на следващия етап от развитието си като публична компания, листвана на българската борса.

Държавата вече притежава мажоритарен пакет в борсовия оператор (50,05%) след привилегировано участие в увеличение на капитала в края на 2010 г. и надеждите са да раздвижи борсата чрез приватизация на дялове от енергийните компании.

Финансовото състояние на БФБ-София не е впечатляващо поради спадналите обороти на търговия. За 2009 г. борсата отчита 85 хил. лв. загуба. Без приходите от лихви БФБ-София щеше да има 520 хил. лв. загуба, но паричните средства за 7,5 млн. лв. й носят нужния доход.

За първото полугодие на 2010 г. БФБ-София отчита спад на приходите с 24% на годишна база до 1,09 млн. лв. От оперативна дейност загубите са 44 хил. лв., но приходите от лихви в размер на 140 хил. лв. извеждат борсата на печалба за полугодието.

Собственият капитал към 30 юни 2010 г. е 9,59 млн. лв., или по 1,63 лв. на акция.

До 2-3 месеца ще пуснем пакет от Е.ОН на БФБ-София, заяви в края на ноември 2010 г. Симеон Дянков.
 

 

 


 

Свързани компании:

Българска фондова борса АД /БФБ/(BSE)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:41 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още