IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Раздвижване на БФБ с приближаването на Коледа

На борсата имаше търговия с 82 емисии, като и четирите индекса се повишиха, а ръсът при SOFIX достигна 1,8%

16:40 | 22.12.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
Раздвижване на БФБ с приближаването на Коледа

Водещият индекс на борсата – SOFIX, нарасна с 1,8% в днешната сесия до ниво от 369,70 пункта, като от началото на седмицата расте с 2,5%. Сделките с дружества от индекса съставляваха 38% от оборота на пазара на акции.

Широкият BG40 прибави 0,1% до 115 пункта, равнопретегленият BGTR30 се повиши с 1,3% до 305,30 пункта, а индексът на дружествата, инвестиращи в недвижими имоти – BGREIT, се покачи с 1% до 42,95 пункта.

„Не се изненадвайте от някак доброто раздвижване по определени позиции. Все пак Коледа идва“, заяви за Investor.bg Бончо Иванов*, портфолио мениджър в ОББ Асет Мениджмънт АД.

„Да, нисколиквидна ни е борсата. Да, не можем да я сравняваме с големите борси, до които вече имаме много лесен достъп. Да, мятат се от време на време някакви пакети, но консолидация ли е това? Всеки, който купува нещо, някъде, по някое време и на определена цена, очаквано е направил своите анализи и прогнози за позицията. Затова не трябва да се учудваме, че по определени позиции, които до преди година и половина се продаваха за 1,5-2 лв. сега гонят 5-6 лв.“, коментира той.

„Всеки, закупил определена емисия, има своята справедлива цена за нея, а пазарът е съдник за това дали сме били прави. През цялата година бяхме свидетели на бавна, надлъгваща за цената и количеството консолидация. Но Коледата дойде, а вероятно с това ще видим и нови нива за “принципно” търсените позиции, които малко или много се “пообраха”, а да не забравяме, че все пак не лоши отчети и анонси излязоха по много от позициите“, добавя Иванов.

Борсата днес отчете оборот от 1,486 млн. лв., като търговията на пазара на акции възлезе на 1,057 млн. лв., сделките с облигации бяха на стойност 414 хил. лв., а тези с компенсаторни инструменти - за 15 хил. лв.

С най-голям оборот на пазара на акции бе дружеството за недвижими имоти Сток плюс - 157 хил. лв. Сключи се „нумерологична“ сделка с 1,8% от капитала на дружеството на цена 1,80 лв. за акция, което е повишение от 1,8% спрямо предишната сделка с компанията.

По оборот следват Юрий Гагарин АД (-6%) – 85 хил. лв., Албена (-3,6%) – 79 хил. лв. и Централна кооперативна банка (+0,1%) – 54 хил. лв. При още цели 25 емисии търговията надвиши 10 хил. лв. 

На пазара на акции се търгуваха общо 82 дружества. Съотношението печеливши/губещи позиции е 47/22, като при 13 компании не бе отчетена промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на Петрол (+13%), БТК (+11,1%) и И Ар Джи Капитал-3 АДСИЦ (+9,7%), а с най-голям спад са книжата на Бенчмарк фонд имоти АДСИЦ (-15,5%), Юрий Гагарин АД (-6%) и Адванс Екуити Холдинг (-4,8%).

От компаниите, участващи в SOFIX, BG40 и BGTR30 най-много, освен Петрол, поскъпнаха Доверие (+8,6%) и ЕМКА (+8,3%), а най-силно поевтиняха Юрий Гагарин АД (-6%) и Албена (-3,6%).

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ може да намерите в реално време тук.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:41 | 17.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
trendline
преди 13 години
"търсените позиции, които малко или много се пообраха" .......Благодаря на Бончо Иванов, че ме развесели!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
marketleverage
преди 13 години
в сащ на това му викат пържолено рали има го почти всяка :) фондовете си оправят доходноста :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още