IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АПИ: Препроектирането на част от Лот 2 на „Тракия“ отговаря на изискванията

Досега забележки към изпълнителя на Лот 2 "Магистрала Трейс" относно строителните работи няма, анекси към договора не са подписвани

18:04 | 09.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
АПИ: Препроектирането на част от Лот 2 на „Тракия“ отговаря на изискванията

Направените частични изменения в първоначалния план за строителството на Лот 2 на магистрала „Тракия“ отговарят на всички изисквания на закона, каза изпълнителният директор на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) Божидар Йотов по време на изказването си пред парламентарната комисия по регионална политика. Депутатите от комисията поискаха да им бъде представен ходът на работата по магистрала „Тракия“ и в частност по Лот 2 (от Стара Загора до Нова Загора), чийто изпълнител е консорциумът „Магистрала Трейс“.

Йотов уточни, че става въпрос за малки изменения в първоначалния проект на няколко пътни съоръжения (малки мостове), с което дори се е увеличила тяхната сеизмична устойчивост. Строителството на някои от тях вече е започнало.

От АПИ подчертаха, че при подобни промени по закон трябва да се спазят следните изисквания: да се запази високо качество на изпълнение; цената остава без изменение; препроектирането да е за сметка на изпълнителя; да се спазят първоначалните срокове на изпълнение на етапите от строителството; изпълнителят има ангажимента за получаването на всички допълнителни разрешителни, свързани с препроектирането.

Зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Георги Прегьов потвърди становището на АПИ и отбеляза, че допълнителни анекси по договорите на строителството на магистрала „Тракия“ няма. Досега забележки към изпълнителя на Лот 2 на "Тракия" относно строителните работи няма.

Във връзка с питане от депутат Божидар Йотов коментира, че не се очакват никакви забележки от страна на Европейската комисия (ЕК) във връзка с препроектирането на Лот 2, които биха поставили под въпрос финансирането с евросредства.

Относно наложената санкция от 250 хил. евро на консорциум „Магистрала Трейс“ заради внесен със закъснение сертификат за изпълнените работи от първия етап на строителството на Лот 2 на „Тракия“ Йотов съобщи, че средствата ще бъдат удържани от сумата по настоящото плащане към консорциума. По думите на Йотов ако изпълнителят навакса изоставането, при следващо плащане за свършена работа по строителството на магистралата въпросните средства ще му бъдат изплатени.

От ръководството на Дирекция „Национален строителен контрол“ (ДНСК) пък казаха от своя страна, че всеки месец ще бъдат правени проверки на хода на работите по строителството на трите лота на магистрала „Тракия“.

Свързани компании:

Трейс Груп Холд АД(T57)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:56 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още