IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

КФН прие промени в уреждането на големи експозиции при посредниците

Бяха приети и промени в наредбата за формата и съдържанието на финансовите отчети на застрахователите и здравноосигурителните дружества

18:30 | 09.12.10 г.
КФН прие промени в уреждането на големи експозиции при посредниците

Комисията за финансов надзор прие окончателен проект за изменение на Наредба № 35 за капиталовата адекватност и ликвидността на инвестиционните посредници.

Промените произтичат от задължението за транспониране в българското законодателство на евродирективи. Измененията касаят уреждането на големи експозиции, както и на някои норми, свързани със собствения капитал. Уредена е допълнително материята, свързана с взаимодействието и обмена на информация между надзорните органи от държавите членки във връзка с дейността на инвестиционните посредници на територията на ЕС при извънредни ситуации. Другите промени са в част от приложенията на Наредба № 35, които касаят кредитния риск на насрещната страна, редукцията на кредитния риск, операционния риск, секюритизацията и прилагането на метода на вътрешния рейтинг.

Направените изменения в Наредба № 35 следва да се прилагат от инвестиционните посредници след 31.12.2010 г. Предстои обнародването на наредбата в Държавен вестник.

Регулаторният орган прие на първо четене проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 30 от 2006 г. за изискванията към счетоводството, формата и съдържанието на финансовите отчети, справките, докладите и приложенията на застрахователите, презастрахователите и на здравноосигурителните дружества.

Предлаганите промени в Наредба № 30 от 2006 г. са обусловени от Закона за данък върху застрахователните премии и с тях се осигурява съпоставимост при отчитането на този данък от застрахователите.

Проектът e публикуван на интернет страницата в раздел „Нормативни документи”, рубрика „Проекти” с цел съгласуване със заинтересованите страни.

КФН също така реши, че УД „Пайъниър Асет Менидджмънт” С. А., Люксембург, може да започне да предлага в България дялове на управляваните от него три нови подфонда на фондове „Пайъниър”, а именно Фондове „Пайъниър” – Европейски потенциал, Фондове „Пайъниър” – Глобален Екологичен и Фондове „Пайъниър” – Евро ликвидност, както и на управляваните от него два нови подфонда на фондове на „Пайъниър П. Ф.”, а именно „Пайъниър П. Ф.” – Глобален промени и „Пайъниър П. Ф.” – Глобален балансиран.

Надзорът одобри допълнение на потвърдения с решение от 11 август 2010 г. проспект за първично публично предлагане на емисия акции от увеличението на капитала на Балканкар Заря АД, гр. Павликени, което вече приключи успешно. Допълнението е свързано с промяна на параметри и взети решения от Общото събрание на облигационерите във връзка с емитиран облигационен заем.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:07 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още