IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каолин придоби сръбско дружество за 1 млн. евро

Дъщерното на компанията Юго-Каолин ще инвестира и 850 хил. евро в закупената компания за срок от 5 години

16:28 | 09.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Каолин придоби сръбско дружество за 1 млн. евро

Юго-Каолин - дъщерно дружество на Каолин АД в Сърбия, е придобило правата и активите на Белоречки Пешчар, гр. Бор, Сърбия. Сделката, сключена днес, възлиза на 1 млн. евро, като освен това компанията ще инвестира 850 хил. евро за срок от 5 години, се казва в съобщение на Каолин.

Тази сделка осигурява на Юго-Каолин възможност да добива кварцови пясъци от находище Бяла Река. Суровината в находището е една от най-качествените в Европа и е подходяща за производство на кварцови пясъци с ниско съдържание на железни окиси с приложение в производството на кристал, специални енергоспестяващи стъкла и фотоволтаични панели, се казва още в съобщението.

Това е петата поред сделка на дружество от групата на Каолин в Сърбия и продължение на успешната регионална експанзия на компанията в Югоизточна Европа, припомнят от Каолин.

След придобиването на 100% от Юго-Каолин през 2003 Каолин придоби активите и дейността на Сърбокварц - най-големият производител на кварцови пясъци на територията на бивша Югославия, както и контрола върху дружеството Копови - гр. Уб, вторият по-големина производител на кварцови пясъци в Сърбия.

След преструктуриране на дейността на дружеството в Сърбия през 2007 Юго-Каолин учреди две свои самостоятелни дружества – Сърбокварц и ИМГ. Основният предмет на дейност на Сърбокварц е добив, преработка и търговия с пясък.

В началото на 2008 Юго-Каолин придоби 100% от друго сръбско дружество – Рудник Неметала, Вальево, което в края на годината се вля в Копови. През същата година Юго-Каолин закупи и 75% от капитала на Ватростал Минералс.

През последните няколко години Каолин реализира мащабна експанзия на Балканите чрез придобиването и/или учредяването на свои дъщерни дружества в Сърбия, Румъния, Украйна, Турция и Албания. Наред с това дружеството продължава да развива и новите си географски пазари като Египет, Сирия и другите страни от Близкия изток и Азия, посочват от компанията.

Свързани компании:

Каолин АД(6K1)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:53 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още