IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меком оповести още договори за износ на месо в Турция

Договорите са за продажби на стойност 3 млн. лв. месечно, като главно ще се изнасят агнешко месо и месни продукти

10:14 | 08.12.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Меком оповести още договори за износ на месо в Турция

Меком АД оповести, че е тази седмица дружеството е подписало нови договори за износ на продукция за Турция на обща стойност 3 млн. лв. месечно.

Договорите са за около 1 200 тона продукция на месец, като главно ще се изнасят агнешко месо и месни продукти, обявиха от дружеството.

От съобщението на месопреработвателната компания не става ясно за какъв период са договорени въпросните обеми на продажби.

В края на ноември Меком, обяви че влиза и на турския пазар с договори за 1,8 млн. евро до края на годината, след като по-рано през същия месец сключи договори за износ с три руски фирми.

От Меком тогава заявиха за Investor.bg, че очакват износът за Русия през следващата година да бъде за 18–20 млн. евро, като всички договори са с твърди ангажименти.

Очакваните приходи през 2011 от новите сделки с турски и руски компании са за над 26 млн. евро, отново посочват от компанията. Прогнозата не е актуализирана с последните договори за Турция.

Поради добрите отзиви и големия интерес на турските компании към българска продукция, турското правителство е отпуснало нова квота за внос на месо и месни продукти от България до 31 март 2011, се казва още в съобщението.

"Напоследък все повече чуждестранни компании започват да се интересуват от нашата продукция заради модерната техника, с която разполагаме. Това ни прави все по-оптимистично настроени за 2011. Надяваме, че това са първите признаци, че краят на икономическата криза е близо", коментира собственикът на Меком Стефан Райчев.

Компаниянта е в процес на емитиране на привилегировани акции с гарантиран кумулативен годишен дивидент от 18%, със средствата от които ще бъде частично финансирано разширението и реконструкцията на свинекомплекса на дружеството на обща стойност 17,2 млн. евро. До 80% от проекта се финансира с държавно гарантиран датски кредит.

Вчера на БФБ приключи търговията с правата за привилегированите акции на Меком, като аукционът за неизползваните права ще се проведе на 15 декември. Бяха изтъргувани общо 16,437 млн. права (29,3% от всички). Точно колко от тях обаче са заявени за ползване ще стане ясно малко преди аукциона.

Акциите на Меком приключиха вчерашната търговия на БФБ на цена от 0,71 лв. за брой, като за последните две седмици са загубили 22%. Пазарната капитализация на компанията е в размер на 39,5 млн. лв.
 

Свързани компании:

Меком АД - права 2010(MKX1)

Меком АД(MKX)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
lyusien
преди 13 години
Вижте Явно този човек собственика на Меком мисли като модерен мениджър след като закупува модерна датска технология за отглеждане на прасета Може би много хора не знаят но Дания световен лидер в производство на свинско месо Скоро това предприятие в Силистра ще произвежда рекордни количества свинско месо Но големия бизнес е търговията с агнешко и овче месо От п овцете се получават минимум 10 продукта -месо вълна млеко кожи копита за фармацията агнета и още и още Района е прекрасен за овцевъдство основно турско и много работно население без особен поминък освен *** тютюн Ако този човек е по предприемчив ще си наеме консултанти от Нова Зенландия ще сключи договори за сигурно изкупуване със селяните ще им осигурява фуражи лекарства консултации Няма да има никъкъв проблем при продажбата на агнешко и овче месо -месокомбината му ще работи на пълни обороти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още