IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Schoellerbank: Дошло е времето за частно банкиране в България

Австрийската банка не поставя минимален праг за инвестициите на българските си клиенти, но фокусът все пак е върху хората с активи за стотици хиляди евро

13:33 | 08.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Schoellerbank: Дошло е времето за частно банкиране в България

Investor.bg се срещна с двама представители на австрийската Schoellerbank, които бяха на работно посещение у нас.

Разговаряхме с Щефан Максонус, директор Частни и институционални клиенти и Роберт Карас, главен стратег Акции и директор Управление на активи.

- Разкажете ни повече за вашата банка?

Щефан Максонус:

Schoellerbank е на 177 години. Основана е през 1833 от Александър фон Шьолер и е собственост на фамилията Шьолер до 1979, когато се превръща в публична компания.

От 2000 сме 100% собственост на Bank Austria, а от 2005 сме част от UniCredit Group, която тогава купува германската Hypo Vereinsbank, притежаваща Bank Austria.

В рамките на групата функционираме като независима финансова институция за частно банкиране – традиционният бизнес на Schoellerbank. Имаме офиси единствено в Австрия и сме специализирани в инвестиционните консултации и управлението на активи.

Заедно с нашите колеги от УниКредит Булбанк предлагаме на настоящите частни клиенти на банката в България международен подход към инвестициите, базиран на нашите съвети и стратегия.

Кои клиенти считате за заможни?

Щефан Максонус:

Няма конкретен праг. Подходът може да е различен. Не можем да предложим всеки продукт на всичките си клиенти.

Считаме, че относно портфейлите, които управляваме, около 1 млн. евро е добра основа за диверсификация на активите и за по-сложен мениджмънт.

Това обаче не означава, че не желаем клиенти с активи под тази сума. На тях можем да предложим някои от нашите взаимни фондове или други качествени продукти.

Ще се отличава ли с нещо подходът ви към българските клиенти?

Щефан Максонус:

Не. Нашият подход започва с получаването на задълбочена информация от клиентите – склонността им към риск, заобикалящите ги обстоятелства, данъчната им ситуация. Тези индивидуални нужди и цели са в основата на инвестиционната стратегия, която ще им предложим и това важи за всички наши клиенти. Може би българските клиенти имат просто по-различни нужди.

Вероятно тукашните клиенти биха искали да изпробват нашите услуги, така че нямаме долен праг за размера на средствата, които те ще вложат. Те могат да вложат например 100 хил. евро, но в такъв случай няма да сме в състояние да им предложим всички наши продукти.

Не можем да банкираме на дребно, тъй като нямаме капацитета да обслужваме хиляди клиенти и затова се концентрираме върху заможната част от тях, които имат потенциал да инвестират половин-един милион евро.

Защо България представлява интерес за вас?

Щефан Максонус:

България е много важен пазар за нас, защото тя е сред най-новите членки на ЕС. За нас от особен интерес са предприемачите, които създадоха свой бизнес след демократичните промени и го развиват успешно вече 20 години.

Те са достигнали фазата, в която вероятно искат да продадат своя бизнес или пък да го предадат на децата си, което означава че имат нужда от комплексен инвестиционен съвет и това ги прави потенциални клиенти на частното банкиране.

Първата вълна в българския финансов сектор беше в банкирането на дребно през 90-те. Последва втората вълна на корпоративното банкиране, която помогна на компаниите да си осигурят финансиране и добра капиталова структура. Сега е моментът за третата вълна – частното банкиране.

Тя касае онези клиенти и предприемачи, които са работили здраво и са натрупали определено състояние през годините. Ние можем да им помогнем да запазят това състояние за своите наследници.

Очаквате ли сериозна конкуренция?

Щефан Максонус:

Винаги има голяма конкуренция. Швейцарските банки проявяват интерес, както и тези от Лихтенщайн. Ние обаче можем смело да кажем, че клиентите ни не са изгубили пари по време на кризата.

Какво е предимството на специализираната институция за частно банкиране спрямо отделите за частно банкиране в рамките на универсалните банки?

Щефан Максонус:

Фокусът върху инвестиционните консултации ни дава предимството на задълбочения инвестиционен подход.

Като цяло се концентрираме върху диверсификацията, качеството на активите и дългосрочната стратегия. Базирани сме в Австрия, но сме международен играч. Съчетаваме местната си експертиза с глобалния подход към инвестициите.

Имате ли инвестиции в акции на български компании?

Роберт Карас:

Не, но ние имаме много малко инвестиции и в австрийски акции.

Как пазарните очаквания на клиентите се вписват в процеса на инвестиционното планиране?

Роберт Карас:

Не съм сигурен дали клиентите идват с формирани очаквания за пазарите, а по-скоро с конкретна цел, която желаят да постигнат. Много от тях търсят сигурност на инвестициите си. Те не заявяват, че искат да удвоят вложените средства в рамките на примерно десет години, а по-скоро желаят запазване на покупателната способност на състоянието си.

Това е особено актуално на фона на мащабното вливане на ликвидност, предприето в последно време от централните банки по света. Мнозина от клиентите, особено по-възрастните, помнят последиците от инфлацията за своите спестявания.

Освен това има клиенти с различни рискови нагласи. Някои не биха приели отрицателна възвръщаемост в нито една година, докато други са склонни да допуснат по-голяма волатилност в името на по-висока доходност. Рисковият профил определя и портфейлите, които им предлагаме.

Ние присъждаме собствени рейтинги на различните акции, облигации или фондове и предоставяме тези оценки на нашите клиенти.

Как процедирате с по-агресивно настроените инвеститори?

Щефан Максонус:

Опитваме се да вместим клиентите със собствени предпочитания и идеи в нашата основна инвестиционна стратегия, в която около 70% от средствата на клиента се инвестират според нашия подход, преследващ стабилен растеж в продължение на много години, а останалите до 30% (според нуждите и изискванията на клиента) целят постигане на по-висока възвръщаемост чрез забелязани от нас пазарни възможности или пък инвестиционни идеи на самия клиент.

Често клиентите ни са специалисти в конкретна област и имат конкретни предложения. В такъв случай нашите експерти определят рейтинг на предложената инвестиция, но в крайна сметка решението си е на клиента.

Какъв е делът на клиентите, които изцяло предоставят на вас инвестиционните решения?

Щефан Максонус:

Процентът на клиентските активи, които ни дават пълен мандат за управление е сравнително висок в сравнение с други банки и мисля, че е около 25%. Други 20% от активите обаче са в различни фондове, които управляваме, така че грубо към половината от всички активи ползват нашата експертиза – било като доверително управление, било като фондове.

Как се промениха портфейлите на заможните клиенти след началото на световната финансова криза?

Роберт Карас:

В много банки портфейлите на клиентите вероятно са се променили доста заради колебанията на финансовите пазари. Портфейлите на нашите клиенти под доверително управление обаче не претърпяха съществени промени, тъй като ние следваме една и съща стабилна стратегия от 1993, от когато управляваме индивидуални портфейли на клиенти.

Не се наложи да сменяме подхода си по време на кризата, защото той се е доказал в продължение на много години. Успешните инвеститори се придържат към една разумна стратегия в продължение на десетилетия.

Придържате ли се към фиксирани тегла на активите в портфейлите?

Роберт Карас:

Правим някои промени в зависимост от пазарната конюнктура, но те не са драматични. Възползваме се от пазарните възможности, но не купуваме или продаваме от днес за утре.

Какви са пазарните ви очаквания за следващата година?

Роберт Карас:

Считаме, че доходността на облигациите падна доста, но все още има смисъл да се инвестира в краткосрочните вместо в инструменти на паричния пазар, тъй като кривата на доходността е достатъчно стръмна. Не обаче и в прекалено дългосрочни, понеже има риск от промяна в лихвената среда.

Относно акциите сме позитивно настроени към качествените книжа на утвърдени марки, които все още могат да се купят на ниски цени.

Очакваме курсът евро/долар да остане волатилен, което обаче създава възможности. Ще продължат да се отразяват проблемите на задлъжнелите европейски страни, тъй като всички сме в една лодка. Другият въпрос, чийто отговорът не е лесен, е дали останалите валути са в толкова по-добро състояние.
 

Ето накрая и инвестиционната стратегия на Schoellerbank, която се гради на следните 8 принципа на разумната инвестиция:

1. Действайте антициклично и не се увличайте по модни тенденции
2. Няма безплатен обяд
3. Прогнозата е само прогноза – нищо повече
4. В дългосрочен план инвестициите в акции носят по-висока възвръщаемост от инвестициите в облигации
5. Акциите също притежават нетна настояща стойност
6. Индивидуалните инвестиции винаги повишават цялостния риск
7. Търсете сигурните инвестиции
8. Спазвайте инвестиционна дисциплина
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още