IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ИХ България с оперативна загуба от 11,2 млн. лв. през третото тримесечие

Приходите от продажби на холдинга за периода нарастват с 85% на годишна база, а нетната печалба се повишава с 18%

13:16 | 01.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
ИХ България с оперативна загуба от 11,2 млн. лв. през третото тримесечие

Приходите от продажби на Индустриален Холдинг България АД през третото тримесечие на 2010 нарастват с 85% на годишна база до 50 млн. лв., показва консолидираният отчет на дружеството, публикуван чрез Бюлетин Investor.bg.

Само приходите от продажба на продукция нарастват повече от два пъти на годишна база до 42,3 млн. лв.

Нетната печалба на холдинга за тримесечието се повишава със 17,5% на годишна база до 3,8 млн. лв.

За деветмесечието на 2010 консолидираните приходи от продажби на ИХ България се увеличават с 42% на годишна база до 75,9 млн. лв., но печалбата спада със 61% на годишна база до 2 млн. лв.

През третото тримесечие холдингът отчита положителни разлики от операции с финансови активи и инструменти в размер на 10,6 млн. лв., докато преди година такива липсват.

Нетните положителни разлики от промяна на валутни курсове са 2,1 млн. лв. - с 1,8 млн. лв. повече спрямо същия период на 2009.

Дружеството регистрира загуба от оперативна дейност през третото тримесечие в размер на 11,2 млн. лв. спрямо печалба от 3,6 млн. лв. преди година.

За деветмесечието оперативната загуба е 7,8 млн. лв. при печалба от 5,1 млн. лв. година по-рано. Загубата е основно от Булярд КИ и Елпром ЗЕМ, се казва в междинния доклад за дейността на холдинга.

Повечето дружества от групата отчетоха по-високи продажби през деветмесечието на годишна база, като положителният факт е съпроводен с редуциране и оптимизиране на разходите и максимално използване на вътрешно-груповите резерви, се казва там.

Ръководството на ИХ България прави всичко възможно да подобри финансовите резултати на консолидирана база чрез увеличаване на продажбите на дъщерните дружества, заявяват от компанията.

През първите девет месеца на 2010 се отчита положителен ръст, но въпреки това краткосрочните прогнози не предвиждат сериозни положителни ръстове, а отчетеният безпрецедентен спад от 12% на световната търговия за 2009 се определя като най-сериозния след Втората световна война.

В същото време колебливият, но възходящ тренд на щатската валута и трудностите в еврозоната допълнително забавят преодоляването на кризата и засилват нестабилността, се казва още в доклада за дейността.

Очакванията за реализиране на по-добри финансови резултати на групата през 2010 са свързани основно с експлоатацията на трите собствени кораба, както и с пускането на 21 000-тонния кораб Антея и подобряващата се ситуация при износа на металорежещи машини.

Акциите на ИХ България прибавят 0,1% в днешната търговия на БФБ до цена от 1,10 лв. за брой, което представлява понижение от 37% от началото на годината и спад от 40% за последните 12 месеца. Пазарната капитализация на компанията е в размер на 64,2 млн. лв.

Свързани компании:

Индустриален Холдинг България АД(IHB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:48 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още