IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SOFIX не успя да отбележи десети пореден ръст

По отделни позиции се усеща наличие на интерес, но липсата на по-сериозно предлагане не позволява да се стига до сделки, коментира Владимир Малчев от Бул Тренд Брокеридж

15:18 | 29.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
SOFIX не успя да отбележи десети пореден ръст

Водещият индекс на борсата – SOFIX, не успя да отбележи десети пореден ръст, губейки 0,7% в първата търговска сесия на БФБ за седмицата до ниво от 358,67 пункта. В предишните девет сесии индексът бе прибавил общо близо 5%.

Широкият BG40 отстъпи с 0,2% до 111,76 пункта, равнопретегленият BGTR30 се понижи с 0,3% до 290,24 пункта, а индексът на дружествата, инвестиращи в недвижими имоти - BGREIT, спадна с 0,8% до 40,23 пункта.

„От по-активната търговия през миналата седмица днес не остана и помен. Извън пакетната сделка с акции на Булгартабак холдинг обемите бяха изключително скромни, включително и при атрактивни напоследък позиции като Химимпорт, Първа инвестиционна банка и т.н.“, коментира за Investor.bg Владимир Малчев*, инвестиционен консултант и управител на ИП Бул Тренд Брокеридж.

„Трудно е да се обясни защо днес купувачите останаха пасивни, но мисля, че така или иначе в краткосрочен план можем да очакваме те да останат активната страна в търговията. По отделни позиции се усеща наличието на интерес, но липсата на по-сериозно предлагане и тънките оферти отдясно не позволяват да се стига до сделки“, добави той.

„Не мога да пропусна да отбележа активизирането на пазара на компенсаторни инструменти. Към традиционното напоследък стабилно търсене на поименни компенсационни бонове, днес се присъединиха и компенсаторните записи“, каза още Владимир Малчев.

"Напълно възможно е причина за тази активност да е предстоящият ЦПТ, на който ще се предложат някакви акции срещу компенсаторни инструменти, но засега нямаме точна представа дали за тях ще е необходим по-сериозен номинал“, посочи той в заключение.

Компенсаторните записи поскъпнаха в днешната сесия с 5,3% до 16 ст. за 1 лв. номинал, а жилищните компенсаторни записи и поименните компенсационни бонове са без промяна на цени от съответно 16 и 19,5 ст.

Борсата днес отчете оборот от 597 хил. лв., като на пазара на акции той възлезе на 529 хил. лв. Сделките с компенсаторни инструменти бяха на стойност 57 хил. лв., тези с облигации - за 6 хил. лв., а с правата на Меком имаше търговия за 5 хил. лв.

Близо 45% от оборота на пазара на акции се дължеше на две сделки с Булгартабак холдинг на обща стойност 237 хил. лв., като цената се повиши с 2% до 25,50 лв. за акция.

Следват Химимпорт (-1,2%) – 56 хил. лв., Софарма имоти АДСИЦ (-0,4%) – също 56 хил. лв., и Софарма (-0,1%) – 34 хил. лв. При други 4 емисии търговията бе между 10 и 15 хил. лв.

На пазара на акции се търгуваха общо 61 дружества. Съотношението печеливши/губещи позиции е 20/28, като при 13 компании не бе отчетена промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на Булгартабак (+2%) и Първа инвестиционна банка (+1,5%), а с най-голям спад са книжата на Енемона (-4%) и Стара планина Холд (-2,9%).

Енемона отчете 10% намаление в консолидираните си продажби и загуба през третото тримесечие на 2010.

От компаниите, участващи в SOFIX, BG40 и BGTR30, най-много поскъпнаха Холдинг Пътища (+4,9%) и Синергон (+3,1%), а най-много поевтиняха Доверие (-5%) и Енемона (-4%).

Доверие регистрира минимален спад в консолидираните си продажби и увеличение на печалбата главно заради курсови разлики през третото тримесечие на 2010.

Сделките с дружества от SOFIX съставляваха 28% от оборота на пазара на акции.

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ може да намерите в реално време тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:14 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още