IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SOFIX с най-дълга успешна серия от началото на август

Водещият индекс на борсата се повиши с 4,6% през последните осем сесии

15:25 | 25.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
SOFIX с най-дълга успешна серия от началото на август

Водещият индекс на борсата – SOFIX, се повиши с 1,1% в днешната търговска сесия на БФБ до ниво от 360,13 пункта, като от началото на седмицата расте с 3,3%.

Това е осма поредна положителна сесия за индекса и най-дългата му успешна серия от началото на август насам. За тези осем сесии SOFIX нарасна с 4,6%.

Широкият BG40 се покачи с 0,7% до 112,18 пункта, равнопретегленият BGTR30 прибави 0,6% до 290,35 пункта, а индексът на дружествата, инвестиращи в недвижими имоти - BGREIT, нарасна с 0,8% до 40,62 пункта.

„Днес видяхме доста сделки и добър оборот с обикновените акции на Химимпорт. Търговията с емисията показва активизация сред индивидуалните играчи. Това обаче е по-скоро изолирано явление на нашата борса.

Спадът при Меком, както и повишението при Еврохолд, се дължат на самия спред по позициите, резултат от недостатъчната ликвидност.

Като цяло не съм забелязал някаква избирателност в отношението на инвеститорите към определени компании, макар че имаше ръстове при някои“, коментира за Investor.bg Цветослав Цачев*, ръководител на отдел Анализи в ИП Елана Трейдинг АД.
 
Борсата днес отчете оборот от 765 хил. лв., като на пазара на акции той възлезе на 611 хил. лв. Сделките с облигации бяха на стойност 120 хил. лв., а тези с компенсаторни инструменти - за 32 хил. лв.

С най-голям оборот бяха Софарма (+0,1%) – 143 хил. лв., Софарма имоти АДСИЦ (0%) – 110 хил. лв. и Химимпорт (+3%) – 104 хил. лв. При други 7 емисии търговията бе между 10 и 60 хил. лв.

На пазара на акции се търгуваха общо 63 дружества. Съотношението печеливши/губещи позиции е 37/19, като при 7 компании не бе отчетена промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на Дружба Разград (+11,1%) и Албена (+5,9%), а с най-голям спад са книжата на И Ар Джи Капитал-3 АДСИЦ (-8,3%) и Хидравлични елементи и системи (-3,7%).

От компаниите, участващи в SOFIX, BG40 и BGTR30, най-много поскъпнаха Албена (+6%), Химимпорт (+3%) и Еврохолд (+2,8%), а най-много поевтиняха Холдинг Пътища (-3,9%) и Стара планина Холд (-2%).

Днес Стара планина Холд обяви забавяне на ръста в консолидираните си продажби през октомври до 36% на годишна база, като ръстът в продажбите на дъщерното Хидравлични елементи и системи за месеца е бил 59%.

Сделките с дружества от SOFIX съставляваха 63% от оборота на пазара на акции.

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ може да намерите в реално време тук.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:44 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още