IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

При седем компании днешният оборот на БФБ надхвърли 100 хил. лв.

Въпреки че не се усеща осезаемо от всички, на пазара има търсене, смята Бончо Иванов от ОББ Асет Мениджмънт

15:19 | 24.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
При седем компании днешният оборот на БФБ надхвърли 100 хил. лв.

Водещият индекс на борсата – SOFIX, се повиши с 0,7% в днешната търговска сесия на БФБ до ниво от 356,35 пункта. От началото на седмицата индексът е напреднал с 2,2%.

Широкият BG40 отстъпи с 0,1% до 111,46 пункта, равнопретегленият BGTR30 се покачи с 0,4% до 288,65 пункта, а индексът на дружествата, инвестиращи в недвижими имоти - BGREIT, се понижи с 0,5% до 40,29 пункта.

„Банално стана да чуваме изразите „много изоставаме от външното възстановяване“, „много сме неликвидни“, „голяма апатия“ или пък „само да мога да изляза, повече няма да влизам на българския пазар“, заявява за Investor.bg Бончо Иванов*, портфолио мениджър в ОББ Асет Мениджмънт АД.

„Е, днешната борсова сесия на БФБ изцяло ми напомня за 1-2 години преди бума от 2007. Отделни “калибровани” емисии са търсени, докато по-голямата част от пазара стои на едно място. Да, това не е мираж! Въпреки че не се усеща осезаемо от всички, на пазара има търсене.

Свикнали през последните години да стоим на вече леснодостъпната платформа за чужди пазари, забравихме, че всеки пазар си има етапи на развитие. Нашият пазар е по-ниско ликвиден, но няма как да не забележим емисиите, направили над 200-300% доходност от дъната си и продължаващи да се търсят и да бележат ръстове.

Колкото и “кусурлия” да изкарваме нашия пазар, всеки знае какво означават напоителните пакетни сделки по отделни емисии и какво се случва след такава една дълга консолидация. Това можем да наречем по един начин и той е добра инвестиционна възможност, колкото и нереална да ни се вижда тя в този етап на развитие на нашата борса“, коментира той.

Борсата днес отчете оборот от 2,819 млн. лв., като на пазара на акции той възлезе на 2,419 млн. лв. Сделките с облигации бяха на стойност 375 хил. лв., а тези с компенсаторни инструменти - за 19 хил. лв.

С най-голям оборот бяха Адванс Терафонд АДСИЦ (0%) – 880 хил. лв., Арома (+18,3%) – 405 хил. лв. и Етропал (+2,5%) – 284 хил. лв. При още 4 емисии търговията надхвърли 100 хил. лв.

На пазара на акции се търгуваха общо 71 дружества. Съотношението печеливши/губещи позиции е 26/25, като при 20 компании не бе отчетена промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв., освен Арома, с най-голям ръст са акциите на Софарма имоти АДСИЦ (+9,5%) и Каолин (+6,3%), а с най-голям спад са книжата на Българска Холдингова Компания АД (-0,7%).

От компаниите, участващи в SOFIX, BG40 и BGTR30, най-много поскъпнаха Каолин (+6,3%), Мостстрой (+4,7%) и Доверие (+4,6%), а най-много поевтиняха Холдинг Пътища (-0,7%) и КТБ (-0,6%).

Сделките с дружества от SOFIX съставляваха 55% от оборота на пазара на акции.

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ може да намерите в реално време тук.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още