IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

8,1% от Булгартабак смениха собственика си в днешната сесия на БФБ

Интеркапитал увеличи пазарната си капитализация с една трета, а Меком - с една четвърт по време на борсовата търговия

16:16 | 22.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
8,1% от Булгартабак смениха собственика си в днешната сесия на БФБ

Водещият индекс на борсата – SOFIX, се повиши с 0,8% в първата търговска сесия за седмицата до ниво от 351,56 пункта.

Широкият BG40 прибави 0,3% до 110,58 пункта, равнопретегленият BGTR30 се покачи с 0,9 до 285,68 пункта, а индексът на дружествата, инвестиращи в недвижими имоти - BGREIT, нарасна с 2,4% до 40,55 пункта.

„Оптимистичен старт на седмицата беляза днешната борсова търговия, като отдавна не сме ставали свидетели на подобен дневен оборот от близо 17 млн. лв. Последният се дължи предимно на прехвърлянето на над 8% от капитала на Булгартабак Холдинг. Съгласно годишния доклад за дейността на дружеството за 2009 г., освен Министерство на икономиката, единствено J.P Morgan Clearing Corp. притежава над 5% от капитала на тютюневия холдинг. Остава да видим кой е купувачът на пакета по сделката", коментира за Investor.bg Красимир Йорданов*, портфолио мениджър в УД ДСК Асет Мениджмънт.

"Мерките за спасяването на финансовата система на Ирландия бяха оценени положително от чуждите пазари и в случай, че не се появи отново голям инвеститор с намерение за излизане от българския фондов пазар, очаквам основните борсови индекси да затворят на зелена територия за седмицата“, каза той.

Борсата днес отчете оборот от 16,664 млн. лв., като на пазара на акции той възлезе на 16,538 млн. лв. Сделките с облигации бяха за 99 хил. лв., а тези с компенсаторни инструменти - за 23 хил. лв.

Оборотът на пазара на акции бе доминиран от търговията с Булгартабак на стойност 14,786 млн. лв. В две големи сделки бяха прехвърлени 8,1% от капитала на компанията на цена от 24,75 лв. за акция. Търговията приключи на 25,10 лв. за брой (+0,4%) при малки сделки.

В началото на миналата седмица министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков заяви, че към момента интересът към предстоящата приватизация на Булгартабак е много окуражаващ, като има интерес както от финансови, така и от стратегически инвеститори.

Активна бе и търговията с Корпоративна търговска банка, която бе на стойност 1,221 млн. лв. Цената при големите пакети бе 63,50 лв. за акция, а търговията приключи с малка сделка на цена 59,51 лв. за брой (-1,2%).

От останалите дружества с най-голям оборот бяха Софарма Трейдинг (-0,2%) – 131 хил. лв. и Еврохолд АД (+1,9%) – 106 хил. лв. При други 6 емисии търговията бе между 10 и 70 хил. лв.

На пазара на акции се търгуваха общо 74 дружества. Съотношението печеливши/губещи позиции е 43/19, като при 12 компании не бе отчетена промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на Интеркапитал Пропърти Дивелопмънт АДСИЦ (+33%), Меком (+25%) и Неохим (+7,8%), а с най-голям спад са книжата на Петрол (-2,4%).

Ръстът при Интеркапитал се свързва с предположения, че пакетът на Landsbanki в дружеството е бил продаден на извънборсов пазар.

Така на практика Landsbanki се разделя и с последния си публично известен пакет у нас, след като продаде книжата си във Адванс Терафонд АДСИЦ, БенчМарк фонд имоти АДСИЦ, Еврохолд България АД и Феърплей пропъртис АДСИЦ.

Цената при Меком се покачваше плавно по време на сесията, започвайки от 0,77 лв. и завършвайки на 0,90 лв. за акция. Дружеството е в процес на издаване на привилегировани акции.

Николай Василев, управляващ партньор в Експат Капитал – консултант по емисията, отговори днес на въпроси на Investor.bg относно привилегированите акции.

От всички компании, участващи в индексите на БФБ, най-много поскъпнаха Интеркапитал (+33%), Неохим (+7,8%) и Каолин (+4,6%), а най-много поевтиня КТБ (-1,2%).

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ може да намерите в реално време тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:39 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още