IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отново разпродажби по ликвидните позиции на борсата

Достигането на атрактивни нива за търговия кара спекулантите да се раздвижат, смята Марин Костурски от БенчМарк Финанс

15:35 | 04.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Отново разпродажби по ликвидните позиции на борсата

Водещият индекс на борсата – SOFIX, се понижи с 0,5% в днешната сесия до ниво от 342,30 пункта, като от началото на седмицата индексът е на минус 3,5%.

Широкият BG40 загуби 0,7% до 110,81 пункта, равнопретегленият BGTR30 спадна с 0,6% до 279,28 пункта, а индексът на дружествата, инвестиращи в недвижими имоти - BGREIT, на практика е без промяна на ниво от 38,94 пункта.

„Днес отново станахме свидетели на масирани разпродажби по повечето ликвидни позиции, но като че ли има признаци за поява на купувачи поради рязкото понижение в цените през последния месец”, заяви за Investor.bg Марин Костурски*, брокер в ИП БенчМарк Финанс.

„Явно корелацията със световните индекси липсва, отчетите също не влияят на котировките на компаниите, но достигането на атрактивни нива за търговия кара спекулантите да се раздвижат и отново да започнат да обмислят възможности за извличане на капиталова печалба от БФБ“, коментира той.

“В следващите няколко дни не очаквам сериозни отклонения на пазара, като най-вероятно натискът от закриването на портфейли ще продължи”, завърши брокерът.

В последните дни на БФБ-София се заговори, че се разпродава портфейл, като според анализатори е възможно това да е портфейлът на национализираната исландска банка Landsbanki у нас.

Борсата днес отчете оборот от 1,380 млн. лв., като на пазара на акции се сключиха сделки за 993 хил. лв. Търговията с облигации бе за 360 хил. лв., а тази с компенсаторни инструменти – за 28 хил. лв.

С най-голям оборот на пазара на акции бяха ФеърПлей Пропъртиc АДСИЦ (+3,4%) – 270 хил. лв., Еврохолд (-6,3%) – 264 хил. лв. и Софарма имоти АДСИЦ (+3,2%) - 86 хил. лв. При други 12 емисии търговията бе между 10 и 45 хил. лв.

На пазара на акции се търгуваха общо 76 дружества. Съотношението печеливши/губещи позиции е 24/42, като при 10 компании не бе отчетена промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са привилегированите акции на София Комерс – Заложни къщи (+6,7%), а с най-голям спад са книжата на Еврохолд (-6,3%).

Сделките с дружества от SOFIX съставляваха 40% от оборота на пазара на акции.

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ може да намерите в реално време тук.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:16 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още