IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разпродажба на портфейл свали индексите на БФБ

Водещият SOFIX загуби 2,3%, а BGREIT потъна с 5,6% – най-големият му дневен спад за последните 21 месеца

15:11 | 02.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Разпродажба на портфейл свали индексите на БФБ

Водещият индекс на борсата – SOFIX, загуби 2,3% в днешната сесия до ниво от 353 пункта, заличавайки ръста от вчера и излизайки на -0,4% от началото на седмицата.

Широкият BG40 се понижи с 0,7% до 112,04 пункта, равнопретегленият BGTR30 спадна с 1,6% до 284,96 пункта, а индексът на дружествата, инвестиращи в недвижими имоти - BGREIT, потъна с 5,6% до 39,73 пункта – най-големият му дневен спад от 30 януари 2009, когато губи 6,4%.

„Днешната сесия бе сравнително интересна, като причина за това стана излизането на по-крупен инвеститор при някои от водещите борсови позиции, като на по-осезаеми разпродажби станахме свидетели при някои от дружествата със специална инвестиционна цел”, заяви за Investor.bg Владимир Малчев*, инвестиционен консултант и управител на ИП Бул Тренд Брокеридж.

“Търговията по тези позиции показа, че достигнатите цени са пределно ниски и на тях се активира сериозно търсене, което абсорбира предлагането. Няколко пакетни сделки при привилегированата емисия на Химимпорт, БРП и Тодоров също спомогнаха за формирането на сравнително висок борсов оборот.

В същото време не може да не отбележим факта, че при доста от водещите позиции обемите и броят на сделките остана символичен – Софарма, ЦКБ и други.

Друга съществена характеристика на днешната търговия бе, че подобно на последните няколко дни, финансовите отчети за третото тримесечие на годината не оказаха никакъв краткосрочен ефект върху обемите и цените на повечето компании“, коментира той.

Борсата днес отчете оборот от 1,67 млн. лв., като на пазара на акции се сключиха сделки за 1,359 млн. лв. Търговията с облигации бе за 289 хил. лв., а тази с компенсаторни инструменти – за 22 хил. лв.

Над 40% от оборота на пазара на акции се дължеше на Адванс Терафонд АДСИЦ. Сключиха се сделки за 592 хил. лв. като цената се понижи със 7,5% до ниво от 1,08 лв. за акция.

Следват Параходство Българско речно плаване (+4,8%) – 201 хил. лв., Химимпорт - привилегировани (-3,9%) – 103 хил. лв. и Еврохолд (-8,1%) - 84 хил. лв. При още 9 емисии търговията надвиши 10 хил. лв.

На пазара на акции се търгуваха общо 74 дружества. Съотношението печеливши/губещи позиции е 20/38, като при 16 компании не бе отчетена промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на Параходство БРП (+4,8%) и София-БТ (+4,7%), а с най-голям спад са книжата на Интеркапитал Пропърти Дивелопмънт АДСИЦ (-29%) и Бенчмарк фонд имоти АДСИЦ (-9,3%).

Сделките с дружества от SOFIX съставляваха 53% от оборота на пазара на акции.

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ може да намерите в реално време тук

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:58 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още