IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SOFIX скочи с 3,9%, постигайки най-голям дневен ръст от 14 месеца

Водещият борсов индекс се върна там, където беше преди плановете за национализация на професионалните пенсионни фондове

15:55 | 28.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
SOFIX скочи с 3,9%, постигайки най-голям дневен ръст от 14 месеца

Водещият индекс на борсата – SOFIX, се изстреля с 3,9% в днешната сесия до ниво от 359,39 пункта, постигайки най-големия си дневен ръст от 13 август 2009 насам. От началото на седмицата ръстът на индекса е 4,5%.

Така той се върна приблизително там, където беше преди обявените от правителството планове за национализация на професионалните пенсионни фондове да предизвикат разгорещена дискусия в обществото и да рефлектират върху БФБ.

Още в сутрешната търговия индексът скочи с 2,8%, под влияние на вчерашната новина, че само около 20% от средствата на професионалните пенсионни фондове (ППФ) ще бъдат прехвърлени към НОИ.

Очаква се тези около 100 млн. лв. да бъдат осигурени от бъдещи вноски и да не се стигне до разпродажба на активи от страна на фондовете. Всичко по темата може да прочетете тук.

Широкият BG40 се повиши с 1,9% до 112,41 пункта, равнопретегленият BGTR30 нарасна с 2,8% до 287,96 пункта, а индексът на дружествата, инвестиращи в недвижими имоти - BGREIT, се покачи с 1,8% до 42,04 пункта.

„Днешната борсова сесия, в продължение на случващото се през последните десетина дена, беше показателна за това как политическите решения се калкулират в цената на акциите. Въпреки, че все още компромисно крайно решение на проблема със запълването на ликвидната дупка за ранно пенсиониращите се няма, самият факт, че това най-вероятно няма да е изцяло за сметка на капиталово натрупващите се частни партиди нямаше как да не поуспокои пазара", заяви за Investor.bg Бончо Иванов*, портфолио мениджър в ОББ Асет Мениджмънт АД.

"Стенограмата от вчерашната среща на МС показва, че все пак се търси компромисно решение на проблема, а предварителните данни и анализи не се базират само на едностранно мнение. Случващото се нямаше как да не доведе до волатилните сесии, които наблюдавахме, а най-вероятно те все още не са приключили", коментира той.

"Покрай галимацията с ППФ, инвеститорите не трябва да забравят излизащите отчети, защото комплексната оценка на компаниите не включва само приноса на политическите дискусии”, завърши портфолио мениджърът.

Борсата днес отчете оборот от 1,652 млн. лв., като на пазара на акции се сключиха сделки за 1,640 млн. лв., а търговията с компенсаторни инструменти бе за 12 хил. лв.

Над една трета от оборота на пазара на акции се дължеше на Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ. Прехвърлени бяха повече от 2,5% от капитала на АДСИЦ-а на стойност 580 хил. лв., като цената се повиши с 4,7% до 0,38 лв. за акция.

Следват Софарма (+1,3%) – 139 хил. лв., БАКБ (-4,1%) – 137 хил. лв. и ЕМКА (-4,6%) – 102 хил. лв. При още 19 емисии търговията надвиши 10 хил. лв.

На пазара на акции се търгуваха общо 83 дружества. Съотношението печеливши/губещи позиции е 56/19, като при 8 компании не бе отчетена промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на Каолин (+16%), а с най-голям спад са книжата на Монбат (-1,6%).

Сделките с дружества от SOFIX съставляваха 37% от оборота на пазара на акции.

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ може да намерите в реално време тук

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:22 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още