IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SOFIX с втори пореден ръст след серията от осем понижения

На облигационния пазар бяха прехвърлени по 43% от емисиите на Хелт енд уелнес АДСИЦ и ТЦ-ИМЕ АД на обща стойност 13 млн. евро

15:14 | 27.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
SOFIX с втори пореден ръст след серията от осем понижения

Водещият индекс на борсата – SOFIX, се повиши с 0,2% в днешната сесия до ниво от 345,96 пункта – втори пореден ръст след серията от осем понижения.

Широкият BG40 се понижи с 0,6% до 110,30 пункта, равнопретегленият BGTR30 прибави 0,2% до 280,12 пункта, а индексът на дружествата инвестиращи, в недвижими имоти - BGREIT, се покачи също с 0,2% до 41,29 пункта.

„Днес наблюдавахме скромен ръст на основните борсови индекси, като ниският оборот на пазара на акции загатва за слаб интерес и предпазливост на борсовите играчи. Очевидно вземането на окончателно решение за това дали да бъде извършена национализация на професионалните пенсионни фондове ще определи посоката на пазара в следващите дни“, заяви за Investor.bg Красимир Йорданов*, портфолио мениджър в УД ДСК Асет Мениджмънт.

След края на сесията стана ясно, че около 20% от средствата на професионалните пенсионни фондове трябва да отидат в НОИ, като се очаква те да бъдат осигурени от бъдещи вноски и да не се стигне до разпродажба на активи.

„Липсата на ясна визия и твърди действия относно икономическата, финансова и социална политика от страна на правителството подкопава доверието не само върху капиталовия пазар, но и въобще към страната като инвестиционна дестинация. Резултатът от това за БФБ вероятно ще бъде висока волатилност на цените на акциите при относително високи обороти”, коментира той.

Борсата днес отчете оборот от 26,948 млн. лв., благодарение на сделки на облигационния пазар за 26,454 млн. лв. Бяха прехвърлени по 6 500 облигации на Хелт енд уелнес АДСИЦ и ТЦ-ИМЕ АД по номиналната им стойност от 1 000 евро за брой. И двете сделки представляват 43% от емисиите.

Търговията на пазара на акции възлезе на 473 хил. лв., а сделките с компенсаторни инструменти бяха за 21 хил. лв.

С най-голям оборот бяха Благоевград-БТ (+1,3%) – 81 хил. лв., Тодоров (-4,1%) – 50 хил. лв. и Каолин (-4,6%) – 41 хил. лв. При още 10 емисии търговията надвиши 10 хил. лв.

На пазара на акции се търгуваха общо 70 дружества. Съотношението печеливши/губещи позиции е 34/24, като при 12 компании не бе отчетена промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на Холдинг Пътища (+5,8%), а с най-голям спад са книжата на Бенчмарк фонд имоти АДСИЦ (-21%).

Сделките с дружества от SOFIX съставляваха 39% от оборота на пазара на акции.

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ може да намерите в реално време тук.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:38 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още