IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

SOFIX се насочва към втори пореден ръст след серията от осем спада

Тази сутрин има повишение въпреки отлагането на решението за национализацията на професионалните пенсионни фондове

10:51 | 27.10.10 г. 1
SOFIX се насочва към втори пореден ръст след серията от осем спада

SOFIX отчита повишение с 1,16% до 349,24 пункта тази сутрин, което се явява втори пореден ръст след този вчера.

Индексът напредва въпреки отлагането на правителственото решение за национализация на професионалните пенсионни фондове и превръщането на средствата в тях от лични в общи.

Преди вчерашния си ръст, SOFIX отчете осем поредни спада, които го пратиха на 15-месечно дъно, именно поради опасенията от национализация на професионалните фондове, които притежават акции търгувани на БФБ-София и вероятно ще бъдат принудени да ги разпродадат ако правителството гласува национализацията.

Разбира се след това подобно решение трябва да бъде одобрено и от Народното събрание, а има заявления, че ще последва оспорване пред Конституционния съд, ако бъде прието.

Тази сутрин оборотът с акции на БФБ-София е за 138 хил. лв., като най-голям той е с книжата на ЕЛАРГ фонд за земеделска земя АДСИЦ (24 хил. лв.) при ръст в цената с 1,7% до 0,6 лв. за акция.

На второ място по оборот с 23 хил. лв. е ТБ ЦКБ, където се наблюдава ръст в цената с 3,3% до 23,3 хил. лв. С оборот от 21 хил. лв. и запазване на цената на ниво от 6,15 лв. за акция е Монбат АД.

Сред дружествата с оборот над 5 хил. лв. най-силно поскъпва Еврохолд България АД, а именно с 4,9% до 85 ст./бр. при оборот за 9,1 хил. лв.

С най-силно поевтиняване тази сутрин е БенчМарк Фонд Имоти АДСИЦ, като книжата му губят 8,1% от стойността си до 0,24 лв. за акция при 7,4 хил. лв. оборот. Книжата на Трейс груп холд АД поевтиняват с 2,7% до 45 лв. за акция, а тези на Оргахим се обезценяват с 0,6% до 85,1 лв. за книга.

*Данните са актуални към 10:30 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:50 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
evg9
преди 13 години
За пореден път доказахме колко сме уникални - премиерът се колебае и не знае какво да прави, борсата расте.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още