IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SOFIX прекъсна серията от осем поредни понижения

Новината, че премиерът Бойко Борисов не е категоричен по въпроса с професионалните фондове, повиши индекса

15:07 | 26.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
SOFIX прекъсна серията от осем поредни понижения

Водещият индекс на борсата – SOFIX, се повиши с 0,7% в днешната сесия до ниво от 345,23 пункта, прекъсвайки серията от осем поредни понижения.

Индексът губеше над процент в сутрешната търговия, но смени посоката след излизането на новината за намалената вероятност от национализация на професионалните пенсионни фондове.

След среща между Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване и Бойко Борисов се разбра, че премиерът не е заел категорична позиция по въпроса.

Окончателната позицията на кабинета трябва да стане ясна на утрешното заседание на Министерския съвет.

Широкият BG40 нарасна с 0,6% до 110,93 пункта, равнопретегленият BGTR30 прибави 0,3% до 279,68 пункта, а индексът на дружествата, инвестиращи в недвижими имоти - BGREIT, отстъпи с 0,1% до 41,23 пункта.

„Днес на Българска фондова борса беше доста по-спокойно в сравнение с последната седмица, като доказателство за това беше значително по-ниският постигнат оборот. Днес дори индексите SOFIX и BG40 отбелязаха първото си повишение от почти две седмици. Новината от вчера за понижения от S&P дългосрочен кредитен рейтинг на БАКБ понижи акциите на банката с 3%”, заяви за Investor.bg Деница Кръстева*, мениджър проучвания и анализи в Експат Капитал.

„След новината от миналата седмица относно намеренията на правителството за национализация на активите на професионалните пенсионни фондове, духовете постепенно започват да се успокояват. Разбира се, докато няма яснота и крайно решение на проблема, едва ли ще видим качващ се пазар. Но поне новината вече се изконсумира от повечето играчи на пазара и видя отражение в цените на акциите.

Оттук нататък очакваме доста по-слабо понижение. Според нашия екип, това е един подходящ момент за инвеститори със свободен кеш да напазаруват добри позиции на изгодни нива. Трябва да се отсеят такива, които имат стабилен фундамент и корекцията в тяхната цена е била в следствие само на общите страхове на борсата. Корекциите в цените на един пазар са нещо нормално и който успее да се възползва от тях, ще спечели”, коментира тя.

Борсата днес отчете оборот от 615 хил. лв., като на пазара на акции той възлезе на 575 хил. лв. Сделките с компенсаторни инструменти бяха за 37 хил. лв., а тези с облигации – за 4 хил. лв.

С най-голям оборот бяха ЦКБ (+1%) – 144 хил. лв., Унифарм (-1,4%) – 53 хил. лв. и ПИБ (-1,2%) – 51 хил. лв. При още 9 емисии търговията надвиши 10 хил. лв.

На пазара на акции се търгуваха общо 79 дружества. Съотношението печеливши/губещи позиции е 37/30, като при 12 компании не бе отчетена промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на Зърнени Храни България (+7%), а с най-голям спад са книжата на Индустриален Холдинг България (-6,2%).

Сделките с дружества от SOFIX съставляваха 63% от оборота на пазара на акции.

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ може да намерите в реално време тук.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още