IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пенсионните планове на правителството свалиха индексите на БФБ

Решението за прехвърляне на активите на професионалните пенсионни фондове към НОИ доведе до разпродажби на борсата

15:21 | 21.10.10 г. 3
Автор - снимка
Създател
Пенсионните планове на правителството свалиха индексите на БФБ

Водещият индекс на борсата – SOFIX, загуби 2,3% в днешната сесия до ниво от 346,39 пункта, а от началото на седмицата губи вече 5,1%.

Широкият BG40 се понижи с 1,4% до 110,73 пункта, равнопретегленият BGTR30 спадна с 1,7% до 278,78 пункта, а индексът на дружествата, инвестиращи в недвижими имоти - BGREIT, отстъпи също с 1,7% до 40,79 пункта.

„Сътресенията на БФБ, инспирирани от вчерашното решение на правителството за национализация на професионалните пенсионни фондове, продължиха и днес. Паническите разпродажби в началото на сесията свалиха SOFIX с 4,7%, но впоследствие станахме свидетели на известно възстановяване”, заяви за Investor.bg Даниел Димитров*, портфолио мениджър в Реал Финанс Асет Мениджмънт.

„Решението на правителството се коментира широко днес, като министър-председателят, социалният министър и представителите на синдикатите защитават една идея, чието осъществяване може да бъде пагубно за родния капиталов пазар. Аз лично се надявам след противопоставянето на инвестиционната общност, министерският съвет да потърси друг механизъм за компенсиране на хората, които трябва да започнат да получават ранни пенсии през 2011“, посочи Димитров. 
 

„Проблемите с отрицателната доходност и високите такси на пенсионните фондове имат други решения, които обаче не са изгодни за лицата, които не са натрупали достатъчно средства по партидите си. Прехвърляне на средствата в НОИ няма да реши проблемите, а само ще закърпи положението за година-две. От него ще загубят хората, за които са плащани повече и по-високи вноски“, коментира той.

„Същевременно остава въпросът какво ще стане с финансовите инструменти, в които са инвестирани тези пари. Отговорът е един: разпродажба на акции на БФБ, разпродажба на ДЦК, издадени от българското правителство, изтегляне на депозити от български банки. Всички тези последици ще доведат до дестабилизация на и без това лошото икономическо положение в страната“, завърши анализаторът.

Борсата днес отчете оборот от 2,959 млн. лв., като на пазара на акции той възлезе на 2,895 млн. лв. Сделките с компенсаторки бяха за 57 хил. лв., а тези с облигации – за 7 хил. лв.

70% от оборота на пазара на акции се дължеше на Унифарм. Сключиха се 35 сделки на обща стойност 2,049 млн. лв. с 5,1% от капитала на дружеството. През последния около месец на БФБ собственика си смениха над 40% от акциите на фармацевтичната компания.

Търговията днес приключи на цена от 6,6 лв. за акция – без изменение спрямо вчера, но двата големи пакета (две трети от прехвърлените книжа) преминаха на 6,66 лв.

С най-голям оборот, като изключим Унифарм, бяха Първа инвестиционна банка (+0,6%) – 149 хил. лв., привилегированите акции на Химимпорт (-3,5%) – 73 хил. лв., и Софарма (-0,5%) – 62 хил. лв. Още при 13 емисии търговията бе за над 10 хил. лв.

На пазара на акции се търгуваха общо 90 дружества. Съотношението печеливши/губещи позиции е 20/60, като при 10 компании не бе отчетена промяна.

2010 акции на Дружба АД-Разград бяха прехвърлени при цена от 19,98 лв. за брой, като последната сделка преди това датира от 17 септември за същото количество акции, но на цена от 6 лв. - ръст от 233% за около месец.

От останалите дружества с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на Тодоров (+5,8%), а с най-голям спад са книжата на Агрия груп холдинг (-10%) и ЕЛАРГ Фонд за Земеделска Земя АДСИЦ (-6%).

Сделките с дружества от SOFIX съставляваха 13% от оборота на пазара на акции.

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ може да намерите в реално време тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:11 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
evg9
преди 13 години
колега, не знаеш ли че "банката" в хазарта винаги печели. инвеститорите във фондове дали печелят или губят, мениджмънта винаги си взима комисионите.американските им братя на уолстрийт се скъсаха да раздават бонуси в разгара на кризата, та какво остава за родните умни глави. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
vzhekoff
преди 13 години
Абе к'во значи "отрицателна доходност" ? Не е ли ЗАГУБА на нормален език. И защо се плаща такса управление за реализиране на загуби ? Не е ли редно когато има загуби да се направят 2 неща:1. Собствениците на дружеството възстановяват парите, ако не успеят - мениджмънтът - директно в затвора, а на собствениците им се отнема собствеността - до покриване на загубите.2. При загуби - не се дължат никакви такси управление.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още