IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SOFIX с 4,69% спад поради желанието за национализация на пенсионни фондове

Пенсионните фондове са най-големите институционални инвеститори в български акции и спекулациите за национализация водят до разпродажби на акции

09:47 | 21.10.10 г. 1
SOFIX с 4,69% спад поради желанието за национализация на пенсионни фондове

SOFIX отчита спад с 4,69% до 337,82 пункта в първите 15 минути на днешната борсова сесия. Това се дължи на спекулациите, че предстои национализация на пенсионни фондове. До момента са сключени 231 сделки, които са на обща стойност близо 160 хил. лв.

Понижението е най-големият спад на SOFIX за последните две години след 18 ноември 2008 г., когато основният борсов измерител се срути с 10,74%.

От дружествата в SOFIX с най-голям спад от по 6% са Трейс Груп Холд АД, Каолин АД и Еврохолд България АД.


С най-голям спад се движат акциите на Мостстрой АД, които губят близо 15 на сто до 0,25 лв. за акция при прехвърлен обем от 4 500 акции. По позицията на Холдинг пътища АД са изтъргувани 5 хил. акции, а понижението е 9,4 на сто.

Пенсионните фондове са най-големите институционални инвеститори в български акции и национализацията им ще доведе до разпродажби на акции. Опасността от национализация е за професионалните пенсионни фондове.

За момента с повишение се движат едва 4 от търгуваните общо 44 емисии, като това са акциите на Соларпро холдинг, Свилоза, привилегированите акции на София комерс и акциите на Българска роза – Севтополис.

При други три позиции няма изменение на цената спрямо вчера, а всички останали 37 дружества, с акции на които има сделки, са на отрицателна територия.

Най-голям обем в първите 15 минути на сесията бе прехвърлен по позицията на Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ, като 15 хил. акции от капитала на дружеството смениха своя притежател. Последната сделка бе сключена при цена 0,362 лв. за акция, което е понижение с 0,28% спрямо вчера.

По позицията на Бенчмарк фонд имоти АДСИЦ се прехвърлиха 11 хил. акции, като се наблюдава спад от 9,7 на сто до 0,271 лв. за акция.

*Актуално към 9:45 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Императорът
преди 13 години
Управляващите *** сринаха и фондовата борса - дано са доволни от себе си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още