IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SOFIX загуби 2% и достигна близо 15-месечно дъно

Около 80% от оборота на борсата се дължеше на търговията с Унифарм

15:34 | 20.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
SOFIX загуби 2% и достигна близо 15-месечно дъно

Водещият индекс на борсата – SOFIX, загуби 2% в днешната сесия до 354,45 пункта – най-ниското му ниво на затваряне от 31 юли 2009 г. насам, когато индексът бе достигнал 356,01 пункта. От началото на седмицата той губи вече 2,9%.

Широкият BG40 се понижи с 1,1% до 112,25 пункта, равнопретегленият BGTR30 спадна с 2% до 283,55 пункта, а индексът на дружествата, инвестиращи в недвижими имоти - BGREIT, отстъпи с 0,9% до 41,51 пункта.

Информации в медиите от днес породиха страхове от национализация на активите на професионалните пенсионни фондове.

„БАЛИП и БАУД е добре незабавно да се намесят и да спрат национализацията на професионалните пенсионни фондове. Не може да се търсят на всяка цена по този начин пари, при който най–ощетени да са осигурените, а капиталовият пазар, така неразвит и с крехка ликвидност, да пострада. Това са лични пари на осигурените и не може да се пипат“, коментира за Investor.bg Александър Пеев*, портфолио мениджър в УД Съгласие Асет Мениджмънт.

„Лично мисля, че БФБ–София трябва да преустанови търговията, докато не се вземе адекватно решение и не са защитени интересите на осигурените и на всички инвеститори на борсата ни. Неморално е в такъв момент, в който икономиката е почнала да излиза от рецесията, да се предизвика системна криза в страната“, каза той.

Борсата днес отчете оборот от 2,5 млн. лв., почти изцяло формиран на пазара на акции, като близо 80% от него се дължеше на Унифарм.

В две сделки на стойност 1,98 млн. лв. бяха прехвърлени 5% от капитала на дружеството на цена от 6,60 лв. за акция – без изменение спрямо вчера. През последния месец на БФБ собственика си смениха над 35% от акциите на фармацевтичната компания.

С най-голям оборот, като изключим Унифарм, бяха Химимпорт (-1,7%) – 176 хил. лв., Софарма имоти АДСИЦ (+5,1%) – 58 хил. лв., и Софарма (-0,3%) – 44 хил. лв. Още при 4 емисии търговията бе за над 10 хил. лв.

На пазара на акции се търгуваха общо 80 дружества. Съотношението печеливши/губещи позиции е 22/41, като при 17 компании не бе отчетена промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на Софарма имоти АДСИЦ (+5,1%), а с най-голям спад са книжата на Фонд за земеделска земя Мел инвест АДСИЦ (-15,2%).

Сделките с дружества от SOFIX съставляваха 15% от оборота на пазара на акции.

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ може да намерите в реално време тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:18 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още