IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поглед към историята - прецедент ли е несъстоятелността на Мостстрой за пазара?

Изправянето на Мостстрой пред несъстоятелност събуди страховете от верижни проблеми след фалитите на големи предприятия от миналото

08:25 | 19.10.10 г. 3
Поглед към историята - прецедент ли е несъстоятелността на Мостстрой за пазара?

Междуфирмената задлъжнялост у нас е голяма и се сочи за сериозен проблем. Тя на практика означава, че фалитът на едно по-голямо предприятие може да доведе до верижни проблеми и дори фалити на много други предприятия.

След обявлението, че Мостстрой АД е пред несъстоятелност, за мениджърите на компании у нас отново възникна въпросът трябва ли да се работи с дружества във влошено финансово състояние, без да се изисква предплащане на договорените услуги.

Ефектът от новината от Мостстрой АД стана по-голям поради тиражираните слухове за Холдинг Пътища, които по-късно бяха отречени.

Проблеми с платежоспособността на двете може да забавят строителството на магистрала "Тракия" не само поради неспазване на сроковете за Лот 4, където те са изпълнители, но и поради несъстоятелност на техни доставчици, кариери, асфалтови бази и други подизпълнители. 

Бихте ли работили като доставчик/изпълнител за силно задлъжнял клиент, без да ви е предплатил, носейки риска да останете с празни ръце?

Да
Не
Не мога да преценя
Общо 1167 гласа

Това от своя страна би лишило от функциониращи доставчици и изпълнителите на Лот 2 и Лот 3 от автомагистрала "Тракия".

Ситуацията за мениджърите у нас става все по-сложна, защото повече от всякога те трябва да са и оценители на риска от фалит на бизнес партньора си и да съчетават и функциите на кредитен инспектор.

Екипът на Investor.bg събра някои от най-известните фалити в новата българска история и ефектът им за свързаните с тях доставчици и партньори.

Може да разгледате българските гръмки фалити тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
madcow
преди 13 години
Бил съм в такава ситуация (е не за милиони, ставаше въпрос за хиляди), и свърших работата. Нищо не ми платиха.Приятелството е приятелство, сиренето е с пари. Каква бизнес цел постигаш като се забуташ с още пари?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
vzhekoff
преди 13 години
До колегата:Да преведат 2М веднага и ще говорим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
mpy_yordanov
преди 13 години
85% заявяват, че не биха изпълнили поръчки на силно задлъжнял клиент, без предплащане. А дали е така? Какво става ако имаш да получаваш 5 млн. и ти направят поръчка за 1 млн. лв., като обещаят да ти платят този 1 млн. и 1 млн. от натрупаните? Омагьосан кръг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още