IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти: Премахването на професионалните фондове ще заплаши пазара

Предложението на социалното министерство ще ни принуди да продаваме активи, което ще нанесе сериозен удар върху финансовия и капиталовия пазар в България, смятат запознати

14:01 | 14.10.10 г. 4
Експерти: Премахването на професионалните фондове ще заплаши пазара

Национализацията на професионалните пенсионни фондове е против интересите на работещите при условията на 1-ва и 2-ра категория труд и не е в полза на пенсионната система. Това заяви Никола Абаджиев, председател на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване /БАДДПО/, цитиран от БТА.

В БАДДПО членуват всички пенсионно-осигурителни дружества, извършващи допълнително пенсионно осигуряване.

„Предлагащите идеята за прекратяването на дейността на професионалните фондове и прехвърлянето на активите им към Националния осигурителен институт не си дават сметка, че пенсионните дружества ще бъдат принудени да започнат продаването на активи, което ще нанесе сериозен удар върху състоянието на финансовия и капиталовия пазар в България“, посочи Абаджиев.

По думите му предложенията за национализация на частни пари са неиздържани, дълбоко погрешни и са против интересите на работещите при условията на 1-ва и 2-ра категория труд.

Не е правилно да се внушава на обществото, че професионалните пенсионни фондове не могат да изплащат пенсии на този етап и че фондовете не се управляват добре, заяви Даниела Петкова, изпълнителен директор на пенсионния фонд "Доверие".

Средствата, постъпили в професионалните фондове до 30 юни 2010 г. възлизат на 537 343 хил. лева. От създаването си до тази дата фондовете са превели на НОИ средства в размер на 90 млн. лв., в това число и доходи от инвестиции за 16 млн. лв., допълни тя.

По данни на асоциацията плащанията, извършени от фондовете от началото на тяхната дейност до края на юни, са в размер на 9,28 млн. лева. Натрупаните активи към 30 юни по данни на Комисията по финансов надзор са 465 млн. лева.

Авторите на предложението за прехвърляне на тези активи към НОИ трябва да са наясно, че тези 465 млн. лева. се намират в индивидуалните партиди на осигурените във фондовете и практически са техни лични средства и собственост. Според закона техните средства не могат да бъдат отнемани, посочват експертите.

От асоциацията посочват, че в чл. 168 от Кодекса за социално осигуряване е записано, че ще има преходен период, през който ще се натрупват средства в индивидуалните партиди на хората, работещи в условията на 1-ва и 2-ра категория труд, в професионалните пенсионни фондове.

Краят на преходния период постоянно се отлага и ние не можем да започнем изплащането на пенсиите, заявиха от асоциацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:57 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
Pitashtia
преди 13 години
Решението е просто. Трябва ни нова пенсионна система при която просто внасяш пари в банкова пенсионна сметка, като в нея се записват не пари а броят на внесените работни заплати. Лихва няма, но пък заплатите растат. Когато решиш да се пенсионираш, броят от спестените средни работни заплати се разделя на месеците, които ти остават до навършване на средната възраст до която доживяват пенсионерите. Докато я нявършиш получаваш парите си от банката, а ако я прехвърлиш от държавата. И обратното, ако хвърлиш топа предварително, остатъка отива в бюджета.Освен това след тази средна възрас всеки получава добавка, пенсия за старост от бюджета по 10% за всяко отгледано и завършило средно образование дете върху своята плюс 25% от минималната заплата за всяко дете завършило основно образование. Ако ви харесва, трябва само да се приеме закон , който да ви позволи да си изтеглите пенсионните вноски и да ги направите пенсионен влог.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
Lucifer
преди 13 години
БГ частникът е доказан мошеник и не плаща изобщо осигуровки, камо ли пък и професионалните фондове. Тяхните действия са също за криминализиране!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
vzhekoff
преди 13 години
Да кажат каква им е средногодишната доходност ПРЕДИ да си вземат таксата управление и да я сравним с инфлацията. Но средногеометричните !Да им лъснат голите ***, имат средно 25-30% загуби и пропуснати ползи за последните 2.5 г. За затвор са мениджърите, а собствениците трябва да върнат парите, които са чиста загуба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
mike777
преди 13 години
мошеници, ревът че няма да могат да крадът, обират вноските на работниците с взевъзможни такси за управление, а като има загуба защо не си връщат от заплатите ! Да ГИ ЗАБРАНЯТ !!!!!!!!! ВСЕКИ ДА СИ ПОЛУЧАВА ПЕНСИОННИТЕ ВНОСКИ ПО ЛИЧНА СМЕТКА ПАРТИДА, АКО Е ДЕПОЗИТНА ОЩЕ ПО ДОБРЕ !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още