IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на Холдинг Пътища и Мостстрой във фокуса на спекулантите

По-прозорливите играчи на БФБ реализираха печалби, така както се прави на развитите пазари, коментира главният дилър на Булброкърс Кирил Гарчев

15:31 | 12.10.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
Акциите на Холдинг Пътища и Мостстрой във фокуса на спекулантите

Водещият индекс на борсата – SOFIX, отстъпи с 0,1% в днешната сесия до ниво от 369,36 пункта.

Широкият BG40 остана без изменение на ниво от 114,03 пункта, равнопретегленият BGTR30 прибави 0,4% до 292,16 пункта, а индексът на дружествата, инвестиращи в недвижими имоти - BGREIT, се понижи с 0,1% до 41,48 пункта.

„Акциите на Холдинг Пътища и Мостстрой се утвърждават като любимите позиции за спекулантите, където освен прилични обеми наблюдаваме и значителни движения, които могат да се „играят” и в рамките на сесията“, заяви за Investor.bg Кирил Гарчев*, главен дилър в ИП Булброкърс.

„От дъното преди няколко дни вече има играчи с възвръщаемост от порядъка на 75% от покупки на холдинга, което за общото състояние на нашия пазар си е впечатляващо постижение. Само днес поскъпването по позицията беше 29%, а при Мостстрой – 48%“, посочи той.

„Хубавото в случая е, че независимо какво ще се случи с двете компании занапред, видяхме нещо наистина интересно, а по-прозорливите играчи на БФБ реализираха печалби, така както се прави на развитите пазари“, коментира Гарчев.

Холдинг Пътища поскъпна до 0,66 лв., след като вчера затвори на 0,51 лв. за акция, а Мостстрой се повиши до 0,28 лв., след като в последните три сесии след новината за надвисналата несъстоятелност приключваше търговията на ниво от 0,18-0,19 лв. за акция.

Преди новината акциите на Холдинг Пътища струваха 0,89 лв., а тези на Мостстрой – 1,5 лв. за брой - т.е. пониженията са от съответно 26% и 81%.

„Що се отнася до останалата част от сесията - търговия за около 500 хил. лв. (изключвайки сделката с Унифарм за близо 400 хил. лв.), поскъпване с около 3% за Стара планина Холд, както и добро представяне за Химимпорт - обикновени (+2,6%) и привилегировани (+1,6%) акции“, завърши анализаторът.

Борсата днес отчете оборот от близо 3 млн. лв., като на пазара на акции той възлезе на 963 хил. лв. Търговията с облигации бе за над 2 млн. лв., а тази с компенсаторни инструменти – за малко над 10 хил. лв.

Над 40% от оборота на пазара на акции се дължеше на Унифарм. Сключи се голяма сделка с 1% от капитала на фармацевтичната компания на стойност 396 хил. лв., като цената е без промяна на ниво от 6,60 лв. за акция.

Следват Химимпорт (+2,6%) – 191 хил. лв., и Холдинг Пътища (+29%) – 111 хил. лв. Още при 7 емисии търговията бе между 10 и 50 хил. лв.

На пазара на акции се търгуваха общо 72 дружества. Съотношението печеливши/губещи позиции е 29/31, като при 12 компании не бе отчетена промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст, като изключим Мостстрой и Холдинг Пътища, са акциите на Неохим (+2,9%), а с най-голям спад са книжата на Свилоза (-9,6%).

Сделките с дружества от SOFIX съставляваха 31% от оборота на пазара на акции.

*Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ може да намерите в реално време тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
meto76
преди 13 години
По-прозорливите играчи на БФБ отдавна са излезли от компаниите, собственост на крадеца ВАСИЛ бОЖКОВ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
jamiemirror
преди 13 години
Нищо не сме видяли - може да се види на истински борси с къси продажби :)Това тук е пародия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още