IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борсовите индекси отстъпиха заради надвисналата над Мостстрой несъстоятелност

Дружеството загуби 7,35 млн. лв. от пазарната си капитализация, а свързаното с него Холдинг Пътища - 8,83 млн. лв.

15:18 | 07.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Борсовите индекси отстъпиха заради надвисналата над Мостстрой несъстоятелност

Днешната търговия на БФБ премина под знака на вчерашната новина, че Мостстрой е пред несъстоятелност.

Срещу дружеството има образувани редица изпълнителни дела, по които има наложени запори, възбрани, описи на движимо имущество. Дългът му към ОББ е изискуем от 31 май тази година, а лизингодателят Интерлийз си е взел машините през август и дружеството не може да работи.

Пред Investor.bg анализатори потърсиха основния проблем на Мостстрой в неговия мажоритарен собственик.

Книжата на дружеството се сринаха с 88%, а тези на Холдинг Пътища загубиха 32% от стойността си. Мостстрой загуби 7,35 млн. лв. от пазарната си капитализация, а Холдинг Пътища - 8,83 млн. лв.

Като причина за разпродажбите при Холдинг Пътища могат да се посочат общите собственици на двете компании. Друго общо между двете дружества е, че са участници в консорциума, спечелил строителството на лот 4 от автомагистрала Тракия.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев заяви във връзка с това, че няма притеснения за строителството на лот 4 и че вече е започнала кореспонденция с консорциума, спечелил търга, за да се изясни дали тази фирма ще бъде заменена с друга.

Оборотът при Мостстрой бе 78 хил. лв., като в 355 сделки бяха изтъргувани над 450 хил. акции (8,2% от капитала). Търговията приключи на ниво от 0,18 лв. за брой, спрямо 1,50 лв. при затварянето на борсата вчера. Цената се движеше в диапазона 0,14-0,21 лв. за акция, като средната за деня е 0,17 лв.

Оборотът при Холдинг Пътища бе 102 хил. лв., като в 249 сделки бяха изтъргувани 165 хил. акции (0,5% от капитала). Търговията приключи на ниво от 0,60 лв. за брой, спрямо 0,89 лв. при затварянето вчера. Цената бе в диапазона 0,56-0,70 лв. за акция, като средната за деня е 0,62 лв.

Индексите реагираха негативно на новините за Мостстрой. Водещият индекс на борсата – SOFIX, се понижи с 0,8% в днешната сесия до ниво от 373,64 пункта, като от началото на седмицата губи вече 2,9%.

Широкият BG40 спадна с 0,9% до 113,98 пункта, равнопретегленият BGTR30 загуби 1,6% до 292,34 пункта, а индексът на дружествата, инвестиращи в недвижими имоти - BGREIT, е на минус 1,5% до 41,39 пункта.

„Безспорен отрицателен акцент в днешната търговия бяха акциите на Мостстрой и Холдинг Пътища. Като цяло негативните настроения бяха пренесени върху целия пазар, вследствие на което и четирите индекса затвориха под нулата“, заяви за Investor.bg Олга Йорданова*, фонд мениджър в УД Ултима Капитал Мениджмънт

"Повлияни от негативната новина и предвид общия собственик, двете компании загубиха значителна част от пазарната си капитализация за броени минути веднага след стартиране на борсовата сесия.

Считам, че реакцията на пазара в случая е показателна за нагласите на инвеститорите по отношение на компаниите с компрометиран мажоритарен собственик.

Подобни „екшън” сценарии не биха имали място на пазара ни, ако към критериите за допускане на емисии до търговия на БФБ и особено към критериите за попадането на такива в състава на индексите, има реални изисквания и за добро корпоративно управление на компаниите", коментира тя.

Борсата днес отчете оборот от 1,174 млн. лв., като на пазара на акции той възлезе на 1,153 млн. лв. Търговията с облигации бе за 6 хил. лв., а тази с компенсаторни инструменти – за 15 хил. лв.

Както и вчера, близо 45% от оборота на пазара на акции бе формиран от търговията с Унифарм. Прехвърлени бяха 1,3% от капитала на фармацевтичната компания на стойност 510 хил. лв., като цената е без промяна на ниво от 6,60 лв. за брой.

Следват Холдинг Пътища (-32%) - 102 хил. лв., Юрокапитал Битекс (0%) - 94 хил. лв. и Мостстрой (-88%) - 78 хил. лв. Още при 10 емисии търговията бе между 10 и 30 хил. лв.

На пазара на акции се търгуваха общо 69 дружества. Съотношението печеливши/губещи позиции е 21/41, като при 7 компании не бе отчетена промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на София-БТ (+19,6%), а с най-голям спад, като изключим Мостстрой и Холдинг Пътища, са книжата на Първа Инвестиционна Банка (-5,8%).

Сделките с дружества от SOFIX съставляваха 16% от оборота на пазара на акции.

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ може да намерите в реално време тук.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още