IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индексите на БФБ започнаха седмицата с повишения

В следващите месеци ще стане ясно дали борсата може отново да играе ролята си на място, където компаниите да се финансират, смята Владислав Панев от Статус Капитал

15:08 | 13.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Индексите на БФБ започнаха седмицата с повишения

Водещият индекс на борсата – SOFIX, се повиши с 0,5% в първата търговска сесия за седмицата до ниво от 393,53 пункта.

Широкият BG40 прибави 0,2% до 111,12 пункта, равнопретегленият BGTR30 се покачи с 0,3% до 296,61 пункта, а индексът на дружествата, инвестиращи в недвижими имоти - BGREIT, нарасна с 0,6% до 41,14 пункта.

„Днес движението на БФБ беше в унисон с международните пазари заради оптимизма за глобалната икономика“, заяви за Investor.bg Владислав Панев*, председател на СД на УД Статус Капитал.

„Прави впечатление продължаващото поскъпване на акциите на Химимпорт, както и сериозният ръст (макар и с малък обем) на София комерс - Заложни къщи. За съжаление обемите на пазара продължават да са ниски, а лично аз се съмнявам ситуацията да се подобри след днешното Общо събрание на акционерите на БФБ“, коментира той.

„Очакванията ми са за ново поскъпване на индексите до края на седмицата, а през следващите месеци ще стане ясно дали БФБ може отново да играе ролята си на място, където компаниите могат да се финансират, а хората със спестявания - да инвестират парите си. Предвид емисиите, които се подготвят, оставам на мнението, че добрите проекти ще намерят пари, а прекалено рисковите ще си останат само с пожеланията“, завърши анализаторът.

Борсата отчете оборот от 496 хил. лв., като на пазара на акции той възлезе на 474 хил. лв. Търговията с компенсаторни инструменти бе на стойност 7 хил. лв., а тази с облигации – за 16 хил. лв.

С най-голям оборот в днешната сесия бяха книжата на Унифарм. Сключиха се 10 сделки за общо 168 хил. лв., като всичките бяха на цена 6,60 лв. за акция – на колкото затвори търговията в петък.

Следват Еврохолд (+0,8%) - 49 хил. лв., Химимпорт (+2,9%) – 46 хил. лв., и Албена (0%) - 29 хил. лв. Още при 4 емисии оборотът превиши 10 хил. лв.

На пазара на акции се търгуваха общо 69 дружества. Съотношението печеливши/губещи позиции е 31/20, като при 18 компании не бе отчетена промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на Стара планина (+3,1%), а с най-голям спад са книжата на ЦКБ (-1,7%).

Днес се сключиха първите две сделки с права за записване на варанти, емитирани от Инвестор.БГ.

Сделките с дружества от SOFIX съставляваха 42% от оборота на пазара на акции.

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ може да намерите в реално време тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:24 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още