IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SOFIX остана на нивото от вчера, BG40 загуби 1%

Алкомет поскъпна с 5% след силните резултати за август, а Свилоза скочи с 55%, но при минимален оборот

15:28 | 09.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
SOFIX остана на нивото от вчера, BG40 загуби 1%

След като вчера БФБ отчете най-ниския си оборот от началото на годината, днес той възлезе на 674 хил. лв.

На пазара на акции се сключиха сделки за 450 хил. лв. Търговията с облигации бе на стойност 198 хил. лв., а тази с компенсаторни инструменти – за 26 хил. лв.

Водещият индекс на борсата – SOFIX, е на практика без промяна в днешната сесия на ниво от 392,24 пункта, а от началото на седмицата се понижава с 0,2%.

Широкият BG40 загуби 1% до 111,27 пункта, равнопретегленият BGTR30 също е на практика без изменение на ниво от 294,19 пункта, а индексът на дружествата, инвестиращи в недвижими имоти BGREIT се повиши с 0,6% до 41,03 пункта.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на Алкомет (+5,1%), след като вчера алуминиевата компания обяви рекордно месечно производство и приходи от създаването си.

Книжата на Свилоза скочиха с 55%, макар и при оборот от 1 384 лв. Дружеството отчита върхови резултати след възобновяването на производството в средата на декември.

„И в днешната сесия бяхме свидетели на ниски обороти, като цялостната ситуацията на борсата остава непроменена“, заяви за Investor.bg Цветослав Цачев*, ръководител на отдел Анализи в ИП Елана Трейдинг АД.

„Силните резултати на някои компании, обявени тези дни, всъщност отразяват тенденции в индустрията, започнали отпреди около година. В металургията подобрението започна с възстановяване на цените, а в последните месеци и на обемите. В машиностроенето възстановяването протича по-бавно“, обясни той.

„Фактът, че добрите резултати на някои дръжества се отразяват веднага в цените им, показва, че на пазара има спекулативен капитал, търсещ възможности. Ниските обеми по тези позиции обаче показват, че размерът на този капитал е малък, което не е позитивен знак. Все пак може би ще има някаква динамика на пазара ако повече компании покажат подобрение“, завърши анализаторът.

С най-голям оборот в днешната сесия бяха книжата на Унифарм. Сключиха се 10 сделки за общо 136 хил. лв., като цената се понижава с 1,8% до 6,38 лв. за акция. По-големите сделки обаче преминаха на цена от 6,60 лв.

Следват Софарма (+1,3%) - 63 хил. лв., обикновените акции на София Комерс - Заложни къщи (+1,5%) – 30 хил. лв. и Монбат (-0,6%) - 26 хил. лв. Още при 9 емисии оборотът надвиши 10 хил. лв.

На пазара на акции се търгуваха общо 60 дружества. Съотношението печеливши/губещи позиции е 32/21, като при 7 компании не бе отчетена промяна.

Сделките с дружества от SOFIX съставляваха 61% от оборота на пазара на акции.

Поименните компенсационни бонове се повишиха с 5,4%  до 20 ст. за 1 лв. номинал.

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ може да намерите в реално време тук

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:51 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още