IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ниски обеми на БФБ в първата сесия за седмицата

Три четвърти от оборота на борсата бе формиран от търговията с Химимпорт

14:47 | 07.09.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Ниски обеми на БФБ в първата сесия за седмицата

Водещият индекс на борсата – SOFIX, отстъпи с 0,3% в първата търговска сесия за седмицата до 391,55 пункта.

Широкият BG40 прибави 0,1% до 112,17 пункта, равнопретегленият BGTR30 се понижи с 0,5% до 293,90 пункта, а индексът на дружествата, инвестиращи в недвижими имоти - BGREIT, загуби 0,6% до 40,91 пункта.

„Спокоен старт на късата работна седмица видяхме днес, при обичайните летни обеми и изменения на индексите. В цялост представяне характерно за региона, като централноевропейските пазари губят най-много в днешната търговия“, заяви за Investor.bg Кирил Гарчев*, главен дилър в ИП Булброкърс.

„При отсъствието на важни новини по отделните позиции, по-значителни обороти преминаха отново през компаниите от групата на Химимпорт АД. Обикновените и привилегировани акции на компанията формираха близо три четвърти от оборота на борсатa“, коментира той.

„За съжаление, като че ли отсъстват непосредствени катализатори, за да се промени настроението на пазара. Интересно би било около предстоящите промени в индекса SOFIX и как това ще се отрази на компонентите“, завърши анализаторът.

Борсата днес отчете оборот от 1,266 млн. лв., като на пазара на акции той възлезе на 1,246 млн. лв. Търговията с компенсаторни инструменти бе за 13 хил. лв., а тази с облигации – за 8 хил. лв.

Оборотът на пазара на акции бе доминиран от търговията с Химимпорт. Сключиха се сделки за 863 хил. лв. с обикновените и за 62 хил. лв. с привилегированите книжа на компанията.

Първите поскъпнаха с 1,2% до 2,49 лв., а вторите – с 2,8% до 2,47 лв. за брой. Големият пакет при обикновените акции (320 хил. от близо 350 хил. изтъргувани днес) премина на цена 2,48 лв., а този при привилегированите (20 хил. от общо 25 хил.) - на цена от 2,42 лв. за акция.

С Юрокапитал Битекс имаше оборот от 183 хил. лв., а при още 3 емисии той надвиши 10 хил. лв.

На пазара на акции се търгуваха общо 63 дружества. Съотношението печеливши/губещи позиции е 18/30, като при 15 компании не бе отчетена промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са привилегированите акции на Химимпорт (+2,8%), а с най-голям спад са книжата на Елхим Искра (-3,7%).

Сделките с дружества от SOFIX съставляваха 77% от оборота на пазара на акции.

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ може да намерите в реално време тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:18 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
bbzz24
преди 13 години
тази борса не може да направи оборот равен на средно голям хранителен магазин в столицата, на кого е нужна и за какво?който иска, може да се листва на чужди борси с що годе нормална ликвидност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още