IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SOFIX започна новия месец с повишение

Акциите на И Ар Джи 1 и 2 АДСИЦ поскъпнаха рязко заради продажба на активи

15:00 | 01.09.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
SOFIX започна новия месец с повишение

Водещият индекс на борсата – SOFIX, приключи първата септемврийска сесия с повишение от 0,7%, а от началото на седмицата е нагоре с 1,2%. Това е трети пореден ръст за индекса и четвърти в последните пет сесии, през които той се е покачил с 2,1%.

Широкият BG40 прибави 0,1% до 112,06 пункта, равнопретегленият BGTR30 нарасна с 0,3% до 294,22 пункта, а индексът на дружествата, инвестиращи в недвижими имоти BGREIT, отстъпи с 0,1% до 40,65 пункта.

Акциите на И Ар Джи Капитал - 1 АДСИЦ и И Ар Джи Капитал - 2 АДСИЦ поскъпнаха съответно с 37% и 47% в днешната сесия, след като дружествата обявиха, че са подписали предварителни договори за продажба на всичките си имоти.

Първият АДСИЦ е с договори за 24 млн. лв., а вторият за 29 млн. лв., докато капитализацията на двата преди днешната търговия бе съответно 7,8 и 9,2 млн. лв., а задълженията им са между 6 и 9 млн. лв.

„И днес търговията с ценните книжа на БФБ-София беше изключително слаба. Продължавам да твърдя, че капиталовият ни пазар е неефетивен, като един от признаците за неефективност е, че пазарните цени на акциите от основните индекси са значително отклонени от справедливите си стойности“, заяви за Investor.bg Александър Пеев*, портфолио мениджър в УД Съгласие Асет Мениджмънт.

„Една от причините е фактът, че анализи и справедливи стойности на акции на пазара ни не се правят достатъчно от инвестиционните посредници, а оттам липсва рекламирането на подценените български акции пред чуждите инвеститори. Вместо това се разчита единствено на листването на енергийните дружества на борсата и получаването на бързи и лесни печалби“, обясни той.

„На борсата към момента има достатъчно атрактивни компании, за които обаче липсва капацитет да бъдат рекламирани и анализирани правилно. Такива са най-вече експортните, фармацевтичните, банковите, холдинговите и инфраструктурните дружества“, завърши анализаторът.

Борсата днес отчете оборот от 584 хил. лв., като на пазара на акции той възлезе на 311 хил. лв. Търговията с облигации бе за 254 хил. лв., а тази с компенсаторни инструменти – за 18 хил. лв.

С най-голям оборот на пазара на акции днес бяха книжата на Софарма имоти АДСИЦ. Сключиха се сделки за 88 хил. лв., като цената остана без промяна на ниво от 2,75 лв. за акция.

Следват Албена (0%) - 43 хил. лв. и Евроинс (0%) – 24 хил. лв. Още при 4 емисии търговията надвиши 10 хил. лв.

На пазара на акции се търгуваха общо 62 дружества. Съотношението печеливши/губещи позиции е 30/19, като при 13 компании не бе отчетена промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на София-БТ (+6,9%), а с най-голям спад са книжата на Билборд (-4,3%).

Сделките с дружества от SOFIX съставляваха 31% от оборота на пазара на акции.

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ може да намерите в реално време тук.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:41 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 19 rate down comment 0
gateway
преди 13 години
пеев, певв, ти явно си най-големия финансов капацитетСега ми става ясно защо те изгониха от няколко ИП-та и УД-та.Явно не си рекламирал и анализирал достатъчно подценените бг компании...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още