IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SOFIX прибави 5% през август

Основният индекс на БФБ отчита месечен ръст за първи път след януари

15:47 | 31.08.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
SOFIX прибави 5% през август

Водещият индекс на борсата – SOFIX, приключи август с повишение от 5,1%, след като в последната сесия за месеца прибави 0,4% до 388,95 пункта. Това е първият положителен месец за индекса след януари, като от началото на 2010 той губи 9%.

Ето движението на SOFIX по месеци от началото на годината до август: януари - плюс 1,9%, февруари – минус 2,7%, март – минус 0,6%, април – минус 1,1%, май - минус 8,5%, юни - минус 2,3% и юли – минус 0,8%.

За август широкият BG40 нарасна с 6,2% (+1,2% в днешната сесия), равнопретегленият BGTR30 се покачи с 6% (+0,5% днес), а индексът на дружествата, инвестиращи в недвижими имоти - BGREIT, прибави 2,3% (-0,5% днес).

Оборотът на борсата през август спада със 66% на годишна база до 24,2 млн. лв., а сделките – със 70% до 7 614, показват данни на БФБ.

През месеца клиентите на COBOS намаляват със 124 и вече са 1 612. Файл с пълната класация на инвестиционните посредници през 2010 с натрупване и по месеци. Класацията по месеци за 2009 можете да видите тук, а кумулативната за 2009 тук.

„Нито консолидираните финансови отчети за второто тримесечие, нито падащите чуждестранни пазари успяха да активизират пазарните участници на БФБ днес и оборотите отново се задържаха около критичния минимум“, заяви за Investor.bg Красимир Йорданов*, портфолио мениджър в УД ДСК Асет Мениджмънт.

„Възходящият тренд на индексите от края на миналия и началото на този месец вероятно бе прекъснат от настроенията на световните пазари, които калкулират забавяне на възстановяването и дори евентуална двойна рецесия в САЩ. Ако подобен сценарий стане реалност, то това неминуемо ще се отрази на икономиките на Европа – основен пазар за продуктите на голяма част от българските публични компании“, обясни той.

„Ето защо, по мое мнение, финансовите отчети за настоящата година не са от решаващо значение за цените на акциите. По-важно е как ще изглежда икономическата картина догодина. В тази връзка българските акции биха продължили възходящото си движение, при условие че западните пазари поемат в посока нагоре – нещо, което почти винаги е сигнал за предстоящ икономически растеж“, завърши анализаторът.

Борсата днес отчете оборот от 1,54 млн. лв., като на пазара на акции той възлезе на 1,5 млн. лв. Търговията с компенсаторни инструменти бе за 28 хил. лв., а тази с облигации – за 8 хил. лв.

С най-голям оборот на пазара на акции днес бяха книжата на Велграф Асет Мениджмънт. През борсата премина пакет от 0,6% от капитала на дружеството на стойност 661 хил. лв., като цената се понижи с 0,9% до 2,28 лв. за акция.

Следват Инвестиционна Компания Галата - 346 хил. лв., и Химимпорт – 117 хил. лв. Още при 5 емисии търговията надвиши 10 хил. лв.

На пазара на акции се търгуваха общо 74 дружества. Съотношението печеливши/губещи позиции е 32/30, като при 12 компании не бе отчетена промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на Меком (+12,8%), а с най-голям спад са книжата на Еврохолд (-2,9%).

Сделките с дружества от SOFIX съставляваха 17% от оборота на пазара на акции.

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ може да намерите в реално време тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:16 | 21.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Батя
преди 13 години
"януари - плюс 19,1%, "оопс, премести десетичната запетая още един знак напред, пич!шашна ме в първия момент :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още