IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SOFIX прекъсна серията от пет поредни понижения с ръст от 1%

Близо половината от оборота на пазара на акции се дължеше на търговията с Монбат

16:49 | 26.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
SOFIX прекъсна серията от пет поредни понижения с ръст от 1%

Водещият индекс на борсата – SOFIX отбеляза ръст от 1% в днешната търговска сесия до ниво от 387,18 пункта, намалявайки загубата от началото на седмицата до 0,5%. По този начин индексът прекъсна серията от пет поредни понижения и общо седем в последните осем сесии.

Широкият BG40 скочи с 1,4% до 110,88 пункта, равнопретегленият BGTR30 се повиши с 0,6% до 291,80 пункта, а индексът на дружествата инвестиращи в недвижими имоти, BGREIT, нарасна с 0,8% до 40,99 пункта.

„Днешната борсова сесия отново бе белязана от изключително ниски обеми на търговия. Много малко позиции успяха да запишат двуцифрен оборот, а почти половината от него бе следствие на сделки с Монбат АД“, заяви за Investor.bg Даниел Димитров*, портфолио мениджър в Реал Финанс Асет Мениджмънт.

„След като през последните сесии бяхме свидетели на повсеместен спад, днес повечето позиции приключиха в зеления сектор. И четирите борсови индекси завършиха над нивата от вчера, като за това най-сериозно бе влиянието на Булгартабак Холдинг, Албена АД, Еларг Фонд за земеделска земя и Бенчмарк фонд имоти.

Това възходящо движение дойде в ден, в който позитивни настроения властват на повечето международни пазари. Последните се зародиха вчера по време на американската борсова сесия и продължиха днес в Азия и Европа“, обясни той.

„Все пак изтъргуваните обеми у нас са толкова ниски, че не можем да си вадим генерални изводи за поведението на пазарните играчи. В момента сме свидетели по-скоро на липсата на интерес за продажби на текущите ценови нива, отколкото на желание за покупки от страна на инвеститорите“, завърши анализаторът.

Борсата днес отчете оборот от 500 хил. лв., като на пазара на акции той възлезе на 476 хил. лв. Търговията с компенсаторни инструменти бе за 18 хил. лв., а тази с облигации – за 6 хил. лв.

Близо половината от оборота на пазара на акции се дължеше на търговията с Монбат. През борсата премина пакет от 35 хил. акции на дружеството при цена от 6,50 лв. за брой. Търговията по позицията завърши с малка сделка на цена 6,59 лв. за акция – понижение от 0,2% спрямо цената на затваряне от вторник.

В понеделник дружеството обяви 33% ръст на продажбите и 22% на печалбата през юли на годишна база.

Останалите дружества с оборот над 10 хил. лв. в днешната сесия бяха Софарма (+0,9%) - 86 хил. лв., Химимпорт (+1,7%) - 47 хил. лв., Холдинг Варна (-5,7%) – 19 хил. лв. и Албена (+5,3%) – 13 хил. лв.

На пазара на акции се търгуваха общо 50 дружества. Съотношението печеливши/губещи позиции е 26/17, като при 7 компании не бе отчетена промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на Меком (+5,6%), а с най-голям спад са книжата на Холдинг Варна (-5,7%).

Сделките с дружества от SOFIX съставляваха 85% от оборота на пазара на акции.

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ може да намерите в реално време тук.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:31 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още