IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индексите на БФБ с минимални изменения при нелош оборот

Оживлението на борсата напоследък по-вероятно се дължи на български институционални инвеститори, смята портфолио мениджърът Бончо Иванов

16:42 | 12.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Индексите на БФБ с минимални изменения при нелош оборот

Индексите на БФБ отчетоха минимални изменения от +/-0,1%, като само при BGREIT има по-чувствителен ръст.

Водещият индекс на борсата – SOFIX - прибави 0,1% в днешната търговска сесия до ниво от 394,67 пункта, а от началото на седмицата се повишава с 0,6%

Широкият BG40 се покачи също с 0,1% до 112,37 пункта, равнопретегленият BGTR30 отстъпи с 0,1% до 295,39 пункта, а индексът на дружествата, инвестиращи в недвижими имоти, BGREIT, нарасна с 0,6% до 40,12 пункта.

Борсата днес отчете оборот от 1,356 млн. лв., като на пазара на акции той възлезе на 1,3 млн. лв. Търговията с компенсаторни инструменти бе за 53 хил. лв., а тази с облигации – за малко над 2 хил. лв.

Най-голям оборот бе регистриран с акциите на Хелт енд уелнес АДСИЦ. Сключиха се две големи сделки за общо 342 хил. лв. при голяма разлика в цените. Първо преминаха 4 700 акции на цена от 43 лв. за брой, а после още 3 500 на цена със 7% по-ниска (40 лв.)

Спрямо цената от вчера понижението е в размер на 5,3%, а последните пакети с подобни размери бяха прехвърлени в края на миналата седмица на цени от 34,50 и 35 лв. за акция.

Активна търговия днес имаше също при КТБ (-1,6%) - 254 хил. лв., Софарма (+0,5%) - 226 хил. лв. и Албена (+2,9%) – 103 хил. лв. Още при 8 емисии търговията надвиши 10 хил. лв.

„Вече всички се питат това оживление ли е на нашата борса, т.е. изведнъж всички инвеститори решиха, че въпреки паденията и опасенията отвън, нашата борса е препродадена и е време да достигне някакви “нормални” нива.

Всеки си има различна трактовка за това, кое е нормално и кое не. Някои чужденци ми задават въпроса защо, когато всички падат, вие стоите или се качвате с някакъв вид пробуждане. И да има чужд инвеститор на БФБ напоследък, то той вероятно не е определящ за възхода и за смяната на настроенията на довчерашните песимисти. Вероятността това да са дължи на български институционални пари е по-вероятният отговор на въпроса 'кой е този вярващ'“, заяви за Investor.bg Бончо Иванов*, портфолио мениджър в ОББ Асет Мениджмънт АД.

„Всички промълвяваме, че не е нормално да има толкова ниски цени за повечето дружества. Е, сега някои инвеститори, при падащи пазари и колебливи данни отвън, купуват на неликвидния препродаден български пазар.

Стабилността на този интерес зависи до голяма степен от макроданните отвън, които към момента очаквано за тези месеци на годината са колебливи, но за следващите два до четири месеца ще са определящи. Поради тази причина силата на този ръст и задръжка на БФБ са приятни, но не очаквам да се превърнат в чудеса, защото по-скоро са добро време за инвеститор с дълги пари да намери количество на тези цени“, обясни той.

„Възстановяването ще е поетапно и отричаме или не, отчетите ще са в основата на интереса по отделни емисии, докато цялостната борсова “усмивка” ще зависи от все още чакащия се външен интерес.

Хубавото е, че мъдростта за планината и Мохамед (двойните листвания във Варшава) започва да се сбъдва за нашите емитенти, а това няма как да не ни поприпомни какво е по-добра ликвидност“, завърши анализаторът.

Днес на пазара на акции се търгуваха общо 58 дружества. Съотношението печеливши/губещи позиции е 26/22, като при 10 компании не бе отчетена промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на Свилоза (+4,8%), а с най-голям спад са книжата на Хелт енд уелнес (-5,3%).

Жилищните компенсаторни записи скочиха с 9,4%, поименните компенсационни бонове нараснаха с 6,4%, а компенсаторните записи се повишиха с 2,9%. От началото на седмицата те растат съответно с 9,4%, 10,3% и 12,2%. 

Цените на акциите на Интеркапитал Пропърти Дивелопмънт АДСИЦ на БФБ-София и Варшавската борса на практика се изравниха, след като у нас те прибавиха 1% до 3,08 лв., а в Полша (към 15:00 ч. българско време) последната сделка е на цена 6,20 злоти за акция (3,07 лв.)

Около 10% от акциите на дружеството са в полски инвеститори, се казва в изявление на изпълнителния директор на АДСИЦ-а Величко Клингов, разпространено чрез БФБ-София днес.

Сделките с дружества от SOFIX съставляваха 58% от оборота на пазара на акции в днешната търговия.

*Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ може да намерите в реално време тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:57 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още