IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SOFIX се повиши с общо 6% в седем поредни положителни сесии

Днес на БФБ се изтъргуваха 20,5% от Прайм Пропърти и 1,4% от ИХ България, ЕЛАРГ ФЗЗ загуби близо 10% от стойността си

15:22 | 04.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
SOFIX се повиши с общо 6% в седем поредни положителни сесии

Водещият индекс на борсата - SOFIX, се повиши с 1,4% в днешната сесия до ниво от 380,11 пункта, като от началото на седмицата е прибавил 2,7%. Това е седми пореден ръст за индекса, през който период той е нараснал с близо 6%.

Широкият BG40 скочи днес с 2,7% до 108,01 пункта, равнопретегленият BGTR30 се покачи с 1,7% до 284,93 пункта, а единствено индексът на дружествата, инвестиращи в недвижими имоти, BGREIT, се понижи с 0,6% до 39,51 пункта.

„Отдавна не сме ставали свидетели на подобно на днешното движение на борсата във възходяща посока. Въпреки че общият оборот от близо 8 млн. лв. е висок, ако изключим единичните сделки по прехвърляне на големи пакети от капитала на Индустриален Холдинг България и Прайм Пропърти БГ АДСИЦ, то оборотът възлиза на около половин милион лева – сума, която остава твърде ниска, за да загатва за значително повишаване на търсенето на акции на БФБ.

От тази гледна точка все още е рано да се твърди, че се обръща низходящата тенденция на БФБ от последните 9 месеца“, заяви за Investor.bg Красимир Йорданов*, портфолио мениджър в УД ДСК Асет Мениджмънт.

„Иначе като цяло компаниите на БФБ остават стабилни, като фундаментът им се подобрява за второ поредно тримесечие. Изключение са някои дружества, които оперират на вътрешния пазар. 

Повечето от публичните дружества изнасят предимно за европейските пазари, което означава, че би трябвало да има силно изразена линейна корелация между западните и българската борса. Неслучайно възстановяването на европейските икономики съвпадна с увеличаване на продажбите на компаниите-износителки на БФБ.

Върху търговията с акции обаче влияят и типично вътрешни фактори, между които са специфичните особености на местния пазар, свързани с нивото на корпоративно управление и ниската ликвидност, което възпира интереса към родната борса“, обясни той.

Борсата днес отчете оборот от 7,9 млн. лв., като на пазара на акции той бе за малко над 7 млн. лв. Търговията с облигации бе за 820 хил. лв., а тази с компенсаторни инструменти - за близо 46 хил. лв.

Търговията на пазара на акции днес бе белязана от прехвърлянето на 20,5% от капитала на Прайм Пропърти БГ АДСИЦ на стойност 5,5 млн. лв. Двата големи пакета преминаха на цена от 0,75 лв. за акция, а търговията приключи на ниво от 0,69 лв., което е ръст от 7,8% спрямо вчера.

Голяма сделка имаше и при Индустриален Холдинг България - прехвърлени бяха 1,4% от капитала на на стойност 1,15 млн. лв.

Пакетът премина през борсата на цена от 1,40 лв. за акция – колкото е емисионната стойност на акциите от увеличението на капитала на холдинга.

Иначе търговията по позицията (на обща стойност 1,16 млн. лв.) започна на ниво от 1,30 лв. за акция, като последната сделка бе при цена от 1,34 лв. - повишение от 0,1% спрямо вчера.

От останалите дружества с най-голям оборот бяха акциите на ЦКБ (+2,8%) – 35 хил. лв., Еврохолд (+7,4%) – 33 хил. лв. и ПИБ (+6,8%) – 31 хил. лв. Още при 8 емисии търговията надвиши 10 хил. лв.

На пазара на акции се търгуваха общо 68 дружества. Съотношението печеливши/губещи позиции е 48/17, като при 3 компании не бе отчетена промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на Прайм Пропърти БГ и Зърнени Храни България (+7,8%), а с най-голям спад са книжата на ЕЛАРГ Фонд за Земеделска Земя (-9,8%).

Явно новината, че ЕЛАРГ ФЗЗ ще иска удължаване на срока на облигационната си емисия, се възприе от инвеститорите като лош сигнал. Оборотът по позицията обаче едва надхвърли 5 хил. лв.

Сделките с дружества от SOFIX съставляваха близо една пета от оборота на пазара на акции в днешната сесия.

*Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ може да намерите в реално време тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:38 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още