IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Импулс за покупки в началото и края на сесията на БФБ, но пак при нисък оборот

След ново двуцифрено повишение при София-БТ, ръстът по позицията надхвърли 50% от обявяването на последния отчет на компанията

16:29 | 03.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Импулс за покупки в началото и края на сесията на БФБ, но пак при нисък оборот

Водещият индекс на българската борса - SOFIX, се повиши с 0,9% в днешната сесия до ниво от 374,72 пункта, а от началото на седмицата е с 1,3% нагоре.

Широкият BG40 отстъпи с 0,1% до 105,17 пункта, равнопретегленият BGTR30 нарасна с 1,2% до 280,08 пункта, а индексът на дружествата, инвестиращи в недвижими имоти, BGREIT, се понижи минимално с 0,1% до 39,73 пункта.

„Днес бяхме свидетели на добро начало и сравнително добър край на сесията. В тези периоди се забеляза импулс за покупки, но ниските обеми не дават повод за особен оптимизъм“, заяви за Investor.bg Гено Тонев*, инвестиционен консултант в УД Юг Маркет Капитал Мениджмънт.

„Тепърва ще видим дали ниският оборот е резултат от слаб интерес на купувачите, или липса на предлагане от страна на продавачите. Големите спредове дори при ликвидните позиции пораждат предпазливост у инвеститорите“, обясни той.

"За да се промени сегашната ситуация, трябва да настъпи някакво значимо положително събитие в икономиката, което да накара някои от институционалните инвеститори (главно договорните фондове) да опитат да се възползват от ниските цени на борсата", завърши анализаторът. 

Борсата днес отчете общ оборот от 264 хил. лв., като на пазара на акции той бе на стойност 213 хил. лв. Търговията с компенсаторни инструменти бе за 8 хил. лв., а тази с облигации - за близо 2 хил. лв.

На аукциона за неизползваните права от увеличението на Интеркапитал Пропърти Дивелопмънт АДСИЦ се изтъргуваха 1,48 млн. броя на стойност 1 480 лв. при минималната цена от 0,1 ст. за брой.

Ако бъдат платени купените днес 1,48 млн. права, както и преди това заявените за ползване 2,97 млн., то дружеството ще привлече 53,4 млн. лв.

С оборот над 10 хил. лв. в днешната сесия бяха: Монбат (+0,5%) – 33 хил. лв., ФНИ България (+1,5%) – 27 хил. лв., ЦКБ (-3,2%) – 25 хил. лв., Доверие (0%) – 20 хил. лв., Химимпорт (+2,1%) – 18 хил. лв. и Софарма (0%) – 13 хил. лв.

На пазара на акции се търгуваха общо 63 дружества. Съотношението печеливши/губещи позиции е 21/31, като при 11 компании не бе отчетена промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на София-БТ (+11,7%), а с най-голям спад са книжата на ЦКБ (-3,2%).

Акциите на тютюневата компания са поскъпнали вече с 54% след като тя обяви печалба от 4,75 млн. лв. за второто тримесечие на 2010. В деня на отчета – 22 юли, те се повишиха с 11%.

Сделките с дружества от SOFIX съставляваха точно половината оборота на пазара на акции в днешната сесия.

*Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.


Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ може да намерите в реално време тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:18 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още