IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SOFIX отбеляза най-силния си дневен ръст от близо два месеца насам – 1,1%

Очевидно някои инвеститори намират цените за привлекателни за покупка, смята Владислав Панев, председател на СД на УД Статус капитал

14:58 | 28.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
SOFIX отбеляза най-силния си дневен ръст от близо два месеца насам – 1,1%

Водещият индекс на борсата - SOFIX, се покачи с 1,1% в днешната сесия до ниво от 362,65 пункта, като от началото на седмицата се повишава с 0,3%. Това е най-силният дневен ръст за индекса от два месеца насам.

Широкият BG40 нарасна с 1% до 103,96 пункта, равнопретегленият BGTR30 прибави 0,4% до 273,68 пункта, а индексът на дружествата, инвестиращи в недвижими имоти - BGREIT, спадна с 0,8% до 38,34 пункта.

„Днес наблюдавахме наченки на ентусиазъм по някои позиции като Албена (+6,7%) и Химимпорт - нещо, на което не бяхме ставали свидетели от повече от месец насам. Очевидно някои инвеститори намират цените за привлекателни за покупка. Процесът може да катализира след публикуването на основните отчети за второто тримесечие“, заяви за Investor.bg Владислав Панев*, председател на СД на УД Статус капитал.

„Противно на очакванията на мои колеги съм на мнение, че позитивни резултати биха оказали силно въздействие върху търговията на БФБ, какъвто беше случаят със София-БТ от миналата седмица. Все пак мисля, че компаниите, които ще се откроят, няма да са кой знае колко много. Виждаме, че резултатите на Неохим не са впечатляващи, а с повишаването на цените на газа от 1 юли биха могли да станат ужасни. Това може да е и сценарият с някои финансови холдинги“, обясни той.

Борсата днес отчете общ оборот от 611 хил. лв. Оборотът на пазара на акции бе на стойност 595 хил. лв. Търговията с компенсаторни инструменти бе за 12 хил. лв., а тази с облигации - за близо 4 хил. лв.

Над половината от оборота на пазара на акции се дължеше на търговията с Първа Инвестиционна Банка (0%) – 188 хил. лв. и привилегированите акции на Химимпорт (+2,4%) – 137 хил. лв. Още при 7 емисии търговията надвиши 10 хил. лв.

На пазара на акции се търгуваха общо 50 дружества. Съотношението печеливши/губещи позиции е 19/20, като при 11 компании не бе отчетена промяна.

Сделките с дружества от SOFIX съставляваха близо 60% оборота на пазара на акции.

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ може да намерите в реално време тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:11 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още