IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

БНБ и КФН обсъдиха меморандума за взаимодействие помежду си

Обсъдени са извършващите се промени в областта на надзора и регулациите на европейските институции и тяхното отражение върху националното законодателство

15:26 | 27.07.10 г.
БНБ и КФН обсъдиха меморандума за взаимодействие помежду си

Управителят на БНБ Иван Искров и подуправителите на банката се срещнаха с новото ръководство на Комисията за финансов надзор (КФН) с председател Стоян Мавродиев, съобщиха от БНБ.

Срещата се е провела в сградата на централната банка. По време на разговорите са обсъдени извършващите се в момента промени в областта на надзора и регулациите на европейските институции и тяхното отражение върху националното законодателство.

Разгледани са и начините за подобряване на надзорното сътрудничество, както и конкретните възможности за обмен на информация по въпроси от взаимен интерес.

Акцент в обсъждането е била необходимостта от обновяване на подписания през 2003 г. Меморандум за взаимодействие между БНБ и КФН. Ръководствата на Българската народна банка и Комисията за финансов надзор изразиха обща воля за постигане на ефективно работно сътрудничество в дейността на двете институции, казват от финансовата институция.

В момента общи поднадзорни лица на двете институции са 5-те публични банки в лицето на ПИБ, ЦКБ, БАКБ, КТБ и СИБАНК. Такива са и инвестиционните посредници, които имат разрешение за обмен на валута от БНБ.
Също така КФН надзирава банките в качеството им на инвестиционни посредници.

Пенсионните фондове и застрахователите, които са основни депозитори в банките и вложители в ДЦК, се надзирават от КФН, но са важни за банковата система и пазара на ДЦК.

Една от основните институции на капиталовия пазар е Централен депозитар АД, където се приключват всички борсови сделки, а основен акционер в депозитаря е БНБ.

Всичко това създава много допирни точки между двата надзора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още