IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Отчетите на банките и публичните дружества на фокус през седмицата

Понеделник стартира с аукцион за 10-годишни ДЦК, НСИ ще публикува бизнес климата за юли, а БНБ - лихвите по новите кредити и депозити през юни

08:20 | 26.07.10 г.
Отчетите на банките и публичните дружества на фокус през седмицата

Започващата нова седмица е наситена с обявени събития. До 2 август е крайният срок за публикуване на неконсолидираните отчети на публичните дружества за първото полугодие на 2010 г. Вероятно повечето от тях ще бъдат публикувани до петък (30 юли). Обявеният на 22 юли отчет на София-БТ доказа, че финансови резултати могат да раздвижат търговията с акциите на дружеството, като в случая книжата поскъпнаха с 25% за два дни.

Също тази седмица БНБ ще публикува индивидуалните отчети на банките за полугодието, както и обобщения им отчет до юни.

В понеделник (26 юли) ще се проведе аукцион за ДЦК със срочност 10 г. и шест месеца за общо 35 млн. лв. Традиционно резултатът се обявява на следващия ден в 12 ч. чрез сайта на БНБ, но при предишния аукцион от 28 юни резултатът бе обявен в същия ден. Причината беше, че доходността падна до 6,15%, спрямо отказано изпълнение на аукциона от 25 май и 6,38% доходност на 26 април 2010 г.

Във вторник (27 юли) БНБ ще обяви лихвената статистика за юни, като ще стане ясно при какви лихви са отпускани новите кредити през юни и са сключвани новите депозити през миналия месец. През май лихвите по депозитите на населението бяха на 19-месечно дъно от 5,41%. Въпреки падащите лихви по депозитите за последните 12 месеца населението е спестило 3,3 млрд. лв., което не е довело до кредитна експанзия, а банките са върнали на централите си 1,33 млрд. евро.

Също във вторник НСИ ще публикува данните за пътуванията на българи в чужбина и посещенията на чужденци в България през юни 2010 г. Данните ще са ориентир за развитието на летния туристически сезон.

В сряда (28 юли) НСИ ще оповести бизнес климата в промишлеността, строителството, търговията и услугите.

В четвъртък (29 юли) няма обявени събития, но вероятно именно в този ден ще бъдат публикувани много от отчетите на публичните дружества.

В петък (30 юли) НСИ ще обяви окончателните данни за 2009 г. за стокообмена на България, в това число внос и износ.

Ще бъде оповестен и индекс на цените в промишлеността през юни 2010 г., окончателни данни за товарния транспорт през първото тримесечие на годината, демография на предприятията през 2008 г. и производство и доставки на енергийни продукти през май 2009 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:26 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още