IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

SOFIX с четвърти спад в последните пет сесии

Ръст на акциите, търгувани на БФБ, от около 20% би активизирал купувачите, смята анализаторът Цветослав Цачев

16:01 | 22.07.10 г.
SOFIX с четвърти спад в последните пет сесии

SOFIX се понижи с 0,28% днес до ново дъно за 2010 г. от 359 пункта. Това е четвъртият спад на основния борсов измерител в последните 5 търговски сесии. На годишна база индексът се покачва с 1,41%.

Спад с 0,09% до 272,8 пункта отчете BGTR30, а с 0,28% до 102,6 пункта се понижи BG40. BGREIT отчете 0,18% ръст до 38,84 пункта.

"Съмнявам се, че публикуването на тримесечните отчети ще промени нещо. Дори и малкото компании със стабилни печалби от дейността си се търгуват на атрактивна цена. Може би от значение ще бъде посланието, което биха открили инвеститорите в отчетите - дали компаниите са избегнали най-лошото и с какви темпове ще растат", сподели Цветослав Цачев*, ръководител в отдел Анализи на ИП Елана Трейдинг.

Според него "всеки пазар има специфика, но в основата са няколко елементарни неща. На първо място е дали ще се инвестира дългосрочно и какви акции ще бъдат подбрани в портфейла. След това идва дисциплината, която изисква да се поставят адекватни цели или стопове, при които инвеститорът да излезе с част или с целия си капитал от пазара."

На въпрос от Investor.bg дали е адекватно българските спекуланти да инвестират в чужбина или все пак спецификата там е доста по-различна, Цачев сподели наблюденията си, че "много инвеститори вече се насочиха към чуждите пазари и спокойно може да се твърди, че се справят добре".

На фона на унилостта на всички спекуланти в момента, причинена от продължителните спадове, попитахме Цачев дали обикновеният инвеститор ще се събуди, ако нещо генерира 20% ръст на SOFIX. Според него "20% ръст на пазара ще привлече не само капитали от индивидуалните инвеститори, но ще накара и чуждите играчи да се активизират. Капиталовите потоци през миналата година бяха големи най-вече през септември и октомври, а не на дъното или в месеците преди августовския ръст. Предполагам, че един скок на борсата няма да доведе до съществен интерес за покупки на акции със спестяванията в банките, но би бил едно добро начало на промяна в отношението към рисковите активи."

Оборотът на регулиран пазар на БФБ-София днес беше 508 хил. лв., което е по-малко от активността на нерегулирания пазар, която бе за 586 хил. лв. Оборотът на извънборсов пазар бе формиран от сделка за 1 млн. акции на Зърнени храни България АД при единична цена от 50 ст. На регулиран пазар последната цена е 53 ст. за акция.

На регулиран пазар имаше 10 емисии с оборот над 5 хил. лв., като лидер с 215 хил. лв. се открои Адванс Екуити холдинг АД. Сключи се една голяма сделка за 216 100 акции при цена от 0,995 лв./бр., което е ръст с 0,5% спрямо предходната сделка.

Сред дружествата с оборот над 5 хил. лв. най-силно поскъпнаха книжата на София-БТ АД с 11,1% до 15,55 лв. за акция при 23,9 хил. лв. оборот. Причината бе, че дружеството вече не работи на загуба, а отчете 4,75 млн. лв. печалба за второто тримесечие на 2010 г.

За втори пореден ден поскъпват компенсаторните записи, като днес увеличението е с 3,3% до 16 ст. за 1 лев номинал при оборот за 13,7 хил. лв.

С 1,2% до 2,55 лв. за акция поскъпва Доверие обединен холдинг при оборот от 63,8 хил. лв.

Със спад от 20% до 4 лв. за акция и оборот от 20,4 хил. лв. Интерлоджик Лизинг АД оглави най-силно поевтинелите дружества сред тези с оборот над 5 хил. лв.

Обикновените акции на Енемона АД загубиха 2,5% от стойността си до 7,25 лв. за акция при оборот от 8,3 хил. лв.

* Мнението е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още