IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бианор гласува 9 ст. дивидент на акция за 2009, създава Kонсултативен съвет

Новият орган ще подпомага дейността на СД и ще привлича инвеститори

10:23 | 13.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Бианор гласува 9 ст. дивидент на акция за 2009, създава Kонсултативен съвет

Акционерите на Бианор Холдинг АД са гласували брутен дивидент от 9 ст. на акция за 2009 (8,55 ст. нетен) на проведеното вчера Общо събрание, се казва в уведомление на дружеството, публикувано чрез БФБ.

При текуща цена от 2,78 лв. на акция това прави 3,2% дивидентна доходност. За дивидент са заделени 58 938 лв. - 48% от печалбата на холдинга за миналата година в размер на 123 хил. лв. Останалата част от печалбата остава като неразпределена.

На Oбщото събрание е било взето решение за учредяване на Консултативен съвет, който да подпомага дейността на Съвета на директорите (СД). Членовете на Kонсултативния съвет ще бъдат между трима и седем с мандат от две години. Те ще изпълняват само съвещателни функции и няма да имат право на глас.

Според председателя на СД Николай Рашев идеята е членовете на съвета „да са хора с определени позиции в обществото и влияние, които да привличат инвеститори в дружеството“. Засега се предвижда възнаграждението им да бъде не в брой, а в акции на компанията, е уточнил още той.

Общото събрание е овластило СД на дружеството да сключи многоцелева кредитна линия с Уникредит Булбанк на стойност до 200 хил. евро или 250 хил. щатски долара или тяхната равностойност в друга валута, както и да учреди съответните обезпечения в полза на банката, се казва в протокола от събранието.

Като обезпечение ще се ползва новият офис на Бианор, е пояснил оперативният директор Владимир Танков. Дружеството вече е изплатило 125 хил. евро от инвестиционния кредит за закупуването на офиса.

През миналата година компанията е успяла да продаде стария си офис за около 900 хил. лв. без ДДС, като всички кредити, свързани с този офис, са практически изчистени.

През миналата година приходите на Бианор от продажба на стоки и услуги се увеличиха с 39% до 3,14 млн. лв., а нетната печалба нарасна 4,4 пъти до 123 хил. лв.

Предметът на дейност на холдинга включва: планиране, проектиране, разработка, тестване и внедряване на софтуерни и комуникационни решения, търговия със софтуерни и хардуерни продукти.

Последната сделка с акциите на Бианор Холдинг е от 16 юни на цена 2,78 лв. за брой. Това представлява спад от 38% от началото на годината и понижение от 21% за последната година.

Пазарната капитализация на компанията е в размер на 1,9 млн. лв.

Свързани компании:

Бианор Холдинг АД(BNR)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:46 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още