IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SOFIX прекъсна серията от пет поредни понижения

Книжата на Каолин се възстановиха частично, а акциите на Еврохолд и Евроинс се стабилизираха

15:30 | 08.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
SOFIX прекъсна серията от пет поредни понижения

Водещият индекс на борсата - SOFIX, се повиши с 0,6% в днешната търговия до ниво от 362,52 пункта, слагайки край на поредицата от пет негативни сесии. От началото на седмицата индексът губи 2,2%.

Широкият BG40 прибави 0,2% до 104,13 пункта, равнопретегленият BGTR30 нарасна с 0,4% до 274,85 пункта, а индексът на дружествата, инвестиращи в недвижими имоти - BGREIT, на практика е без изменение на ниво от 38,51 пункта.

“Нищо по-различно от предишните сесии не се случи днес на БФБ. Каолин (+3,8%) възстанови частично загубите от предните три сесии (-9,4%), но спредът по позицията е толкова голям, че за да се стигне до сделка трябва да има инвеститори, принудени от обстоятелствата. Това, разбира се, важи и за много други позиции“, заяви за Investor.bg Гено Тонев*, инвестиционен консултант в УД Юг Маркет Капитал Мениджмънт.

Акциите на Еврохолд (+2,2%) и дъщерното му Евроинс (+0,8%, макар и при символичен оборот от 377 лв.) се стабилизираха след вчерашните загуби. От началото на седмицата двете дружества са загубили съответно14,6% и 10,7% заради спекулациите около две облигационни емисии, застраховани в Евроинс.

„Изненадващо за мен е, че все още няма официално изявление от Евроинс по този въпрос. Личното ми мнение, имайки предвид размера на компанията, е, че тя вероятно е прехвърлила риска по въпросните емисии към друг застраховател“, обясни той.

„Като цяло очакванията ми са за едно нелошо лято на БФБ – без големи обеми, но и без разпродажби. Намирам също опасенията, властващи на чуждите борси, за преувеличени. Пазарите навън вероятно ще продължат плавното си възстановяване“, завърши анализаторът.

Борсата днес отчете общ оборот от 1,010 млн. лв., като на пазара на акции той бе за 472 хил. лв. Търговията с облигации бе за 503 хил. лв., а тази с компенсаторни инструменти - за 34 хил. лв.

На пазара на акции най-активна бе търговията с привилегированите акции на Химимпорт. Сключиха се сделки за 121 хил. лв., като цената се повиши с 0,7% до 2,20 лв.

Итъргуваха се и обикновени акции на компанията на стойност 98 хил. лв. Цената на затваряне остана без промяна на ниво от 1,91 лв. за акция.

По оборот следват Монбат (-0,3%) – 66 хил. лв., Еврохолд (+2,2%) – 41 хил. лв. и ПИБ (+0,3%) – 35 хил. лв. Още при само 2 емисии оборотът надвиши 10 хил. лв.

На пазара на акции се търгуваха общо 58 дружества. Съотношението печеливши/губещи позиции е 20/28, като при 10 компании не бе отчетена промяна.

От емисиите с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на ИХ България (+4%), а с най-голям спад са книжата на Медика (-5,1%).

Сделките с дружества от SOFIX съставляваха 60% оборота на пазара на акции.

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ може да намерите в реално време тук.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:24 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още