IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слаб интерес и незначителни обеми на БФБ

По-активна търговия имаше единствено при Софарма, а Еврохолд и Евроинс загубиха по около 10%

15:39 | 05.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Слаб интерес и незначителни обеми на БФБ

В първата търговска сесия за седмицата и четирите индекса на БФБ-София отбелязаха понижения.

Водещият индекс на борсата - SOFIX, загуби 1,2% до ниво от 366,45 пункта, широкият BG40 се понижи с 0,8% до 105,13 пункта, равнопретегленият BGTR30 спадна с 0,9% до 279,17 пункта, а индексът на дружествата, инвестиращи в недвижими имоти - BGREIT, отстъпи с 0,1% до 38,38 пункта.

„Незначителните обеми и слабият интерес към борсата едва ли учудват някого на нашия капиталов пазар, особено в настоящите условия. За съжаление, катализатори за промяна на статуквото отсъстват и в обозримо бъдеще вероятно ще трябва да „изтърпим” още подобни на днешната сесии“, заяви за Investor.bg Кирил Гарчев*, главен дилър в ИП Булброкърс.

„На практика няма повишаващи се позиции с адекватен обем, но трябва да се отбележи и че SOFIX се намира в долната граница на рейнджа според представянето на индексите от региона за деня. Все пак, независимо от негативното настроение на фондовите пазари по света, се вижда, че някои от централноевропейските борси, а и турската, се повишават, привличайки интерес на инвеститори, търсещи атрактивни позиции на ниски цени - нещо, което не бихме могли да кажем за БФБ“, обясни той.

Борсата днес отчете общ оборот от 346 хил. лв., като на пазара на акции той бе за 314 хил. лв. Търговията с облигации бе за 4 хил. лв., а тази с компенсаторни инструменти - за 28 хил. лв.

На пазара на акции най-активна бе търговията с книжата на Софарма. Сключиха се сделки за 183 хил. лв., като цената се понижи с 1,3% до ниво от 3,77 лв. В петък дружеството обяви 42% ръст на продажбите през юни на годишна база.

От останалите дружества с най-голям оборот бяха книжата на Еврохолд (-9,7%) – 36 хил. лв. Още само при две емисии оборотът надвиши 10 хил. лв.

Еврохолд и Евроинс загубиха около 10% от капитализацията си, след като неяснотата около две облигационни емисии, застраховани в дъщерното на холдинга Евроинс, натежа върху акциите на застрахователя и се отрази на книжата на Еврохолд.

На пазара на акции се търгуваха общо 48 дружества. Съотношението печеливши/губещи позиции е 27/14, като при 7 компании не бе отчетена промяна.

От емисиите с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на Монбат (+0,1%), а с най-голям спад са книжата на Еврохолд (-9,7%).

Сделките с дружества от SOFIX съставляваха 83% оборота на пазара на акции.

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ може да намерите в реално време тук. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:43 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още