IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

SOFIX загуби за втори път в последните 11 сесии

Пакет от 0,7% от капитала на Еврохолд формира три четвъри от оборота на пазара на акции

15:11 | 22.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
SOFIX загуби за втори път в последните 11 сесии

Водещият индекс на БФБ - SOFIX, се понижи с 0,4% в днешната търговия до ниво от 372,38 пункта, а от началото на седмицата отстъпва с 0,3%. Това е едва вторият спад за индекса в последните 11 сесии, но за периода той се е покачил само с 0,3%.

Широкият BG40 прибави 0,1% до 105,19 пункта, равнопретегленият BGTR30 загуби 0,7% до 284,39 пункта, а индексът на дружествата, инвестиращи в недвижими имоти - BGREIT, спадна с 0,6% до 38,58 пункта.

„Днес отново станахме свидетели на нисък оборот с по-ликвидните позиции на борсата, като изключим една голяма сделка с Еврохолд. Има лек натиск за продажби от дребните участници на пазара, но за щастие няма такъв от страна на по-големите инвеститори“, заяви за Investor.bg Цветослав Цачев*, ръководител на отдел Анализи в ИП Елана Трейдинг АД.

“Основният фактор за отсъствието на инвеститорите, както наши, така и чужди, е липсата на възходящ пазар. Когато се появят доказателства за такъв, интересът към борсата ще се възобнови.

Ниската ликвидност също е от значение, но не е основен фактор. Има инвеститори, които биха влезли и на по-нисколиквиден пазар, но едва след като най-лошото за икономиката е отминало и предвиждат възходящ тренд.

Що се отнася до листването на нови компании, то първото такова би послужило по-скоро за привличане на вниманието към борсата, докато трайното раздвижване на пазара ще настъпи постепенно“, обясни той.

Борсата днес отчете общ оборот от 4,542 млн. лв., като оборотът на пазара на акции бе за 631 хил. лв. Търговията с облигации бе за 3,897 млн. лв., а тази с компенсаторни инструменти - за 14 хил. лв.

Близо три четвърти от оборота на пазара на акции се дължеше на търговията с Еврохолд. Сключиха се сделки за 472 хил. лв., като големият пакет на стойност 469 хил. лв. (0,7% от капитала) премина на цена от 1,01 лв. за акция – без промяна спрямо вчера, а последната сделка за деня бе на цена 1,025 лв. (+1,5%).

Още само при две емисия днес оборотът превиши 10 хил. лв. Това бяха ЦКБ (-0,6%) – 40 хил. лв. - и Албена (0%) – 11 хил. лв. 

На пазара на акции имаше търговия с 67 дружества. Съотношението печеливши/губещи позиции е 25/34, като при 8 компании не бе отчетена промяна.

От емисиите с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на Еврохолд (+1,5%), а с най-голям спад са книжата на Интеркапитал Пропърти Дивелопмънт АДСИЦ (-4,9%). 

Сделките с дружества от SOFIX съставляваха 89% от оборота на пазара на акции.

*Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ може да намерите в реално време тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:04 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още