IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Лятно настроение на БФБ

Прехвърляне на 5,2% от капитала на Астера козметикс съставляваше 58% от оборота на пазара на акции

15:02 | 15.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Лятно настроение на БФБ

Водещият индекс на БФБ - SOFIX, се повиши с 0,4% в днешната сесия до ниво от 375,06 пункта.

Широкият BG40 и равнопретегленият BGTR30 на практика останаха без изменения на съответно 105,61 и 285,60 пункта, а индексът на дружествата, инвестиращи в недвижими имоти - BGREIT, нарасна с 0,9% до 38,59 пункта.

„Лятното настроение се чувства с пълна сила на БФБ-София, като оборотите са дори по-ниски от обичайните за тази година“, заяви за Investor.bg Владислав Панев*, председател на СД на УД Статус капитал.

“Ключовото събитие на деня за мен е общото събрание на София Комерс - Заложни къщи, на което трябва да се гласуват огромни за това, което сме свикнали, дивиденти. Интересът по позицията през последните месеци е сравнително голям, което идва да покаже, че разпределянето на печалби сред всички акционери е изключително важно за инвеститорите“, обясни той.

„Виждаме че при значително по-големи компании оборотите вече са символични, именно заради нехайството на основния акционер. Надявам се примерът на София Комерс да бъде възприет и от някои от т. нар. блу чипове, които ще имат шанса по този начин да се утвърдят като водещи в лицето на спекулантите и портфейлните инвеститори“, завърши анализаторът.

Борсата днес отчете общ оборот от 1,180 млн. лв., като на пазара на акции се сключиха сделки за 1,074 млн. лв. Търговията с облигации бе за 2 хил. лв., а тази с компенсаторни инструменти - за 104 хил. лв.

58% от оборота на пазара на акции се дължеше на голяма сделка с пакет от 5,2% от капитала на Астера козметикс на обща стойност 621 хил. лв. Още при 6 емисии днес оборотът надвиши 10 хил. лв.

Прехвърлени бяха 88 695 акции на Астера при цена от 7 лв. за брой - повишение от 46% спрямо предишната сделка от 1 април, когато бяха прехвърлени 3,8% от капитала на компанията на цена от 4,80 лв.

В края на май КФН одобри коригирано търгово предложение от Арома АД за закупуване на акции от останалите акционери на Астера на цена от 6,80 лв.

На пазара на акции имаше търговия с 62 дружества. Съотношението печеливши/губещи позиции е 23/27, като при 12 компании не бе отчетена промяна.

От емисиите с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст след Астера са акциите на Индустриален Капитал Холдинг (+9,3%), а с най-голям спад са книжата на Парк АДСИЦ (-8,2%).

Сделките с дружества от SOFIX съставляваха 29% от оборота на пазара на акции.

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ може да намерите в реално време тук. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:26 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още