IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Липсата на печалби на БФБ прогонва инвеститорите

Търговията с обикновените акции на Химимпорт съставляваше 60% от днешния оборот на борсата

15:40 | 14.06.10 г. 3
Автор - снимка
Създател
Липсата на печалби на БФБ прогонва инвеститорите

Днес индексите на БФБ отбелязаха разнопосочни движения, като водещият SOFIX прибави 0,1% до ниво от 373,69 пункта.

Широкият BG40 се повиши с 0,8% до 105,58 пункта, равнопретегленият BGTR30 отстъпи с 0,3% до 285,58 пункта, а индексът на дружествата инвестиращи в недвижими имоти, BGREIT, загуби 0,7% до 38,25 пункта.

„Търговията не се различаваше особено от тази в края на миналата седмица. Днес една единствена сделка с акции на Химимпорт направи половината от оборота за целия ден“, заяви за Investor.bg Благовест Крачев*, брокер в ИП Карол.

“Като цяло е трудно да се привлече интереса на инвеститорите върху пазар, който не е реализирал печалби от доста дълго време. Интересът се самогенерира, а оттам расте и ликвидността, когато участниците печелят пари. На БФБ за съжаление доста време не сме изпадали в такава ситуация, поради което един по един инвеститорите напускат пазара“, обясни той.

„Спасението може да се търси чрез създаване на инструменти, с които да се даде шанс на инвеститорите да печелят пари, независимо от посоката на пазара. Късите продажби и маржин търговията са първата и задължителна стъпка към съживяването на интереса към БФБ. Процесът ще е бавен, но рано или късно ще окаже своето влияние. Разбира се, и дългоочакваната приватизация също ще допринесе положително върху търговията, но не е редно да разчитаме само на нея, тъй като ефектът й може да се окаже твърде краткосрочен“, завърши брокерът.

Борсата днес отчете общ оборот от 469 хил., като на пазара на акции се сключиха сделки за 449 хил. лв. Търговията с облигации бе за 12 хил. лв., а тази с компенсаторни инструменти - за 7 хил. лв.

60% от оборота на борсата се дължеше на търговията с обикновените акции на Химимпорт. Сключиха се сделки за 281 хил. лв., като цената се понижи с 1,5% до 2,05 лв. Още при само 3 емисии оборотът надвиши 10 хил. лв.

На пазара на акции имаше търговия с 51 емисии. Съотношението печеливши/губещи позиции е 19/22, като при 10 компании не бе отчетена промяна.

От емисиите с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на Енемона (+2,6%), а с най-голям спад са привилегированите акции на Химимпорт (-2,9%).

Сделките с дружества от SOFIX съставляваха 80% от оборота на пазара на акции.

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ може да намерите в реално време тук. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:48 | 27.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
SEBULBA
преди 14 години
Ами ниските цени убиват търговията. В момента продават само зорлии. И колкото повече падат цените, толкова по-ожесточено ще си стискат акциите. Ако Софиксо падне под 350, пригответе се за новото нормално - тягостни сесии, в които оборота извън предварително договорените сделки рядко надхвърля 50-100к лева.Парадосксално или не, но за да се върнат чуждите спекуланти на БФБ, цените трябва първо да се качат. Това рязко ще повиши ликвидноста, а нейното ниско ниво е основната пречка, не цените. Справка - Румъния. И без друго цените на някои компани са толкова смешни, че и двойно по-големи да бяха, пак щяха да са смешни...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
varna
преди 14 години
Липсата на печалби е следствие. Причината е, че БФБ е свърталище на мошеници, които гледат на всеки инвеститор като на ***, който трябва да бъде обран. Е, глупаците с пари свършват...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
vzhekoff
преди 14 години
Спасението е съвсем просто - компаниите, листвани на борсата трябва да споделят печалбите си с инвеститорите. Докато акционерите се разглеждат като балами, няма да има успех. Брокерите си търсят поредните компании, които да превъртят за 6-12 месеца и да съберат комисионните и курсовите разлики от "инвеститорите", но по този начин само за пореден път доказват, че са съучастници. БФБ няма да стане средище за инвеститори, докато т.нар. мажоритарни собственици продължават да се разпореждат с поверените им средства по този начин.Моето предложение е много просто: По закон ! всяко публично дружество да е длъжно да разпределя 90% от счетоводната си печалба в полза на акционерите. След това ако иска да си увеличава капитал, каквото иска да прави. НО печалбата - в кеш при акционерите. Тогава ще е ясна и самата печалба, има ли я, куха ли е и т.н. Докато някои АД-то от "сините" чипове (сини, та чак сиви) по 3-4 г. реализират печалби не дават кеш, никой няма да вложи и пукната стотинка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още