IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

SOFIX задържа вчерашното ниво

Останалите индекси на БФБ приключиха сесията с понижения

15:42 | 08.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
SOFIX задържа вчерашното ниво

В днешната търговия на БФБ водещият индекс SOFIX остана на практика без изменение на ниво от 371,28 пункта, а от началото на седмицата губи 1,2%.

Широкият BG40 се понижи с 0,8% до 104,84 пункта, равнопретегленият BGTR30 спадна с 0,4% до 285,03 пункта, а индексът на дружествата, инвестиращи в недвижими имоти - BGREIT, загуби 1,5% до 38,54 пункта.

„През последните дни акциите удържат на по-големите спадове на чуждите пазари, като инвеститорите осъзнават колко са подценени книжата за собственост на БФБ и не се впускат в масови разпродажби“, заяви за Investor.bg Александър Пеев*, инвестиционен консултант в ПОК Съгласие.

“След окончателното решение за листване на Е.ОН България капиталовият ни пазар ще привлече по-бързо погледа на чуждите инвеститори и ако притесненията около дълговите кризи се смекчат, пазарът ни значително ще премине към бичи настроения. Освен това приоритетната програма на правителството за инфраструктурни проекти възлага потенциален силен растеж в стойността на пътните компании. Това е един от секторите, където все пак кабинетът се опитва да води активна политика“, обясни той.

„Интересна би била развръзката около акциите на Каолин идните дни след новината за съотношението на размяна между акциите на Каолин и Соларпро и въобще кои субекти печелят най–много от това. Нужна е повече информация за финансовото състояние на дъщерната компания“, завърши анализаторът.

Борсата днес отчете общ оборот от 364 хил.. лв., като на пазара на акции се сключиха сделки за 308 хил. лв. Търговията с облигации бе за 40 хил. лв., а тази с компенсаторни инструменти - за 17 хил. лв.

Най-голям оборот на пазара на акции бе регистриран с книжата на Монбат. Сключиха се сделки за 33 хил. лв., като цената се повиши с 0,2% до 6,49 лв. за брой.

Следват Каолин (-4%) – 31 хил. лв., Софарма (-0,2%) – 28 хил. лв. и ПИБ (-0,9%) – 23 хил. лв. Още при 6 емисии търговията надвиши 10 хил. лв.

На пазара на акции имаше търговия с 68 емисии. Съотношението печеливши/губещи позиции е 25/32, като при 11 компании не бе отчетена промяна.

От емисиите с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на Трейс Груп Холд (+3,5%), а с най-голям спад са книжата на Петрол (-7%).

Сделките с дружества от SOFIX съставляваха 70% от оборота на пазара на акции.

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ може да намерите в реално време тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:40 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още