IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Р. Янчев: Пазарът става по-незрял, защото се увеличават автозастраховките

Част от чуждите инвеститори вече застраховат собствеността си в чужбина, сподели изп. директор на ЗАД Булстрад Виена Иншурънс груп

11:34 | 02.06.10 г.
<p>Румен Янчев. Снимка Личен архив</p>

Румен Янчев. Снимка Личен архив

Увеличава се делът на автомобилните застраховки, което говори за незрял пазар и, ако през миналата година съотношението между автозастраховките и другите беше 70:30, сега вече е 75:25. Това заяви на пресконференция днес изпълнителният директор на ЗАД Булстрад Иншурънс груп АД Румен Янчев.

Застраховка Гражданска отговорност на МПС е спасителна за осигуряване на премиен приход, но тя е губеща. Има спад на инвестициите в застраховането, а също така част от застраховките се сключват със застрахователи в чужбина, споделиха от Булстрад.

Други тенденции на кризата са отказ от застраховане, намаляване на покритието, като например в туризма, където няма спад на броя туристи, има намаляване на цените на пакетите и често застраховката е първият разход, който се спестява, сподели Янчев.

Според него 25% от автомобилите са без Гражданска отговорност

„Имаме наш начин за анализ на криминогенната обстановка, като той показва тенденция за увеличаване на кражбите на скъпи коли“, споделиха от застрахователя и уточниха, че до момента няма осъден за опит за застрахователна измама.

„Ако на някого му откраднат колата за 150 000 лв. и му предложим същата или по-добра кола, той не я иска, а иска кеш, което малко обезсмисля застраховката, защото смисълът й е да възстановиш загубеното”, сподели Янчев.

При 1% спад на БВП спадът при застраховането е 5-6%, както при ръст на БВП с 5-6% годишно застраховането растеше с 20-25%, очерта пропорциите изпълнителният директор на Булстрад.

„Булстрад стана публичен, защото държавата искаше да продаде дял, тя си го продаде и ние останахме публично дружество. При почти нулеви обеми търговия, сега една акция може да се купи при цена от 40 лв. В сравнително добър момент от развитието на икономиката през 2007 г. цената беше над 200 лв./акция, като дори около 5% от акциите се продадоха на цена 350 лв. На БФБ обаче се търгуват под 3% от капитала, което не е добър индикатор за постигане на цена.

Ние сме публично дружество по стечение на обстоятелствата. Може би някой ден ще се направи търгово предложение, но това не е на дневен ред, не че публичният статус носи негативни, напротив ние сме доволни от това, че този статут носи публичност”, сподели Янчев.

Свързани компании:

ЗАД Булстрад Виена иншурънс груп АД(4BI)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още